Магурата – легенди от праисторията


Магурата – легенди от праисторията
15 Ноември 2016, Вторник


Не пропускайте фотоизложбата, посветена на една от най-красивите и значими пещери в България

Автор: Десант

Фотоизложба, посветена на една от най-красивите пещери в България, ще бъде открита днес в Галерия „Средец“ при Министерство на културата на бул. “Ал. Стамболийски” № 17. Експозицията „Пещерата „Магурата“ - легенди от праисторията“ е сред проявите, посветени на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и е част от инициативите за номинация за вписването на обекта в Списъка на световното наследство.

Реализирането й е стъпка в популяризирането на стотиците изключително ценни изображения в пещерата и запознаване с хилядолетните следи от човешко присъствие, както и със самата пещера като забележителен природен феномен.

Както е известно, през октомври 2015 г. по покана на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Центъра за световно наследство, на посещение в България бяха г-н Хосе Антонио Лашерас (1956-2016) - тогава директор на Националния музей и изследователски център “Алтамира”, и г-жа Пилар Фатас Монфорте, настоящият директор на Музея и изследователски център “Алтамира”.

В доклада си тези двама водещи испански експерти по праистория и скални рисунки отбелязват, че пещера „Магурата” притежава изключителна стойност, но в голяма степен е била пренебрегвана от учените поради недостатъчно популяризиране на забележителните качества на обекта.

Изложбата „Пещера „Магурата” - легенди от праисторията“ е само една от инициативите за промяна на тази ситуация и бележи началото на пътя, който трябва да се извърви, за да може този уникален обект да заеме своето място в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Автор на фотографиите е Цветан Четъшки.



В категории: Новини , Пътеводител , Добри Вести , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки