Реставрираха 200-годишна родопска църква


Реставрираха 200-годишна родопска църква
15 Ноември 2016, Вторник


Храмът "Св. Георги" в с. Голямо Белово е един от най-старите в Пазарджишкия край

Автор: Яна Славянска

Тези дни успешно са приключили реставрационните дейности по художествените ценности на 200-годишната църква ,,Св. Георги” в с. Голямо Белово, съобщиха от Министерството на културата, откъдето са осигурили и финансирането на това начинание.

Това е един от най-старите храмове в Пазарджишко и е обявен за паметник на културата от национално значение.



Голямобеловската църква ,,Свети Георги” е построена през периода 1806-1812 г. Изографисана е през 1852 г. от самоковеца Петраки Костович. Нейният иконостас, изработен от представители на Банско-разложката дърворезбарска школа, представлява изящно произведение на възрожденското приложно изкуство.



По време на реставрационните дейности под дарителския надпис в западния край на южната стена, който е от 1921 г., е разкрит  фрагмент от по-стара живописна композиция, датирана от 1852 г. Експертите са категорични, че цялостното й разкриване, консервация и реставрация ще допринесе за по-доброто експониране на стенописната декорация на храма.

Комисия от културното министерство и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)  е препоръчала надписът  да бъде пренесен чрез точно копие върху стената над западния вход в наоса на църквата.

Самото село Голямо Белово също има интересна история. То е разположено между три планини: Рила, Родопите и Средна гора. Името му е славянско и означава хубаво, благодатно място.

От тук произхожда известната „Беловска хроника" – едно драматично свидетелство за извършените при потурчването на християните в Родопите насилия.

От тук е преминал с Хвърковатата чета Георги Бенковски, а Тодор Каблешков  основава местното читалище, което днес носи неговото име и в което Левски основава революционен комитет.

От Голямо Белово е родом и единствената жена в Хвърковатата чета – Мария Сутич.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки