Апостол Филип загива на кръста заради обвинение в магьосничество


Апостол Филип загива на кръста заради обвинение в магьосничество
14 Ноември 2016, Понеделник


Италиански археолози разкриват неговата гробница в популярния днес турски курорт Памуккале, наследил древния Йераполис

Автор: Дина Харизанова

В деня, в който заговяваме преди началото на Рождественския пост – 14 ноември, православната църквата почита паметта на един от дванадесетте апостола – св.  Филип.

Той е роден във Витсаида – град на Галилейско море, чието име в превод означава „град на риболовците“. От същото населено място произхождат и апостолите Петър и Андрей.

След възкръсването на Исус Христос Филип тръгва със сестра си Мириам и с апостол Вартоломей из земите на Сирия и Мала Азия да проповядва Божието слово. В Йераполис (днес популярния турски курорт Памуккале) тримата са заловени от езичници и изправени пред съда с обвинение в магьосничество.

В мига, в който апостолите са разпънати на кръст, градът е разлюлян от страшно земетресение. На мястото, където се пролива кръвта на Филип, след три дни израства буйна лозница, която вярващите приемат като знак за вечното блаженство на апостола.

До неотдавна се смяташе, че гробът на светеца се намира в построения през V век храм „Св. Филип“, издигнат непосредствено край Хълма на жертвите в древния Йераполис. Но при геологически работи, извършени там, така и не се е попаднало на останки от погребение.

През лятото на 2011 г. обаче италианска археологическа експедиция открива находки, които определят истинското местонахождение на вечния дом на апостола – сред руините на една базилика, намираща се на 40 метра от църквата „Св. Филип“.



Гробницата на светеца в турския курорт Памуккале, където някога се е намирал древния Йераполис


В категории: Новини , Вяра , Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки