Само една пета от минералните ни води се използва рационално


Само една пета от минералните ни води се използва рационално
12 Ноември 2016, Събота


Страната ни е на второ място в Европа по това богатство. Нова национална програма ще помага на общините да усвоят максимално ценния ресурс

Автор: Десант

Едва 20 % от находищата на минерални води в България се използват ефективно. Това обяви в петък в Шумен зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, която представи условията и възможностите, които предоставя Националната програма „Минерални води“.

Нейната цел е подмяна, изграждане или разширяване на инфраструктурата за пренос или подаване на минералните води до ползватели, резервоари, топлообменници, оборудване за експлоатация и водовземане и др.

Стартът на програмата бе даден на 1 ноември, а крайният срок за внасяне на предложенията изтича на 16 декември тази година. Бюджетът й е 3,5 млн. лв.

„България е на второ място по богатство на ресурсите на минерална вода в Европа. 102 от минералните находища са публична държавна собственост. Експлоатационният ресурс е оценен на 3803 л/сек. Технически възможният капацитет е около 2241 л/сек.

Нашите минерални находища са изключително ценни, водата в тях е много чиста, голямо е и разнообразието по отношение на температурните характеристики и качеството. Водата може да се използва за бутилиране, за хранителни напитки и стоки, лечебни цели, профилактика и СПА процедури.

Голяма част от тези находища могат да се използват и като източник на геотермална енергия. Особено в Южна България има находища с температура на водата над 100 градуса. Наистина богатство, което на този етап не се използва оптимално”, обясни зам.-министър Николова и добави, че 63 находища са предоставени от МОСВ за безвъзмездно управление на 42 общини за срок от 25 години.

Освен тях, има и 37 находища, които са публична общинска собственост. Общо ресурсът на откритите находища се оценява на около 4600 л/сек.

Анализът на екоминистерството показва, че голяма част от общинската водопроводна и водопреносна мрежа е амортизирана и има нужда от основни ремонти или цялостна подмяна. А за това са необходими сериозни инвестиции, но общините нямат достатъчен финансов ресурс.

Сега те могат да се възползват от безвъзмездна финансова помощ, чийто максимаен размер покрива 50 % от нужните средства, а останалите пари трябва да бъдат осигурени от общинските администрации.

В Шуменско има един единствен минерален извор – в село Мараш, но той не се използва от 1996 г. Затова от тукашната община се заричат да направят всичко възможно, за да кандидатстват по Националната програма „Минерални води" с цел да усвоят максимално рационално това свое природно богатство.


В категории: Новини , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки