Не пропускайте! „Последната битка на краля“ - само утре, във Варна


Не пропускайте! „Последната битка на краля“ - само утре, във Варна
Снимки: Нова Варна
11 Ноември 2016, Петък


Епичното сражение на европейските народи срещу султан Мурад Втори II ще бъде пресъздадено на 12 ноември от 15,30 часа в парка на кв. „Аспарухово“.

Автор: Светлана Николова

Възстановчици от цялата страна и от чужбина вече се събират във Варна. Утре морската ни столица ще се превърне в арена на една от най-славните битки от обединена Европа срещу османските нашественици.

Тази година се навършват 572 г. от епичното сражение на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик), с армията на султан Мурад Втори II.

Организатор на пресъздаването на битката е сдружение „Чигот“, които канят всички родолюбиви българи да съпреживеят на живо „Последната битка на краля”. 

Събитието се реализира с подкрепата на Община Варна, Фонд „Култура“ и е с любезното съдействие на Областна администрация-Варна и Община Варна-Район Аспарухово. 

Възстановката ще се проведе на 12 ноември от 15,30 часа в парка на кв. „Аспарухово“. Входът е свободен.

Сдружение "Чигот" връща няколко години поред зрителите в далечното Средновековие, когато 20-годишният полско-унгарски крал намира гибелта си в трагичната битка.

10 ноември, 1444 г. слага точка на последния кръстоносен поход и на стремежите на народите от Европа да спрат османските завоеватели. Тогава, въпреки че неприятелят дава два пъти повече жертви, на бойното поле намира гибелта си половината от кралската армия - около 10 000 войници.

След тази решаваща битка Югоизточна Европа попада за векове под османска власт. В битката участва като държава единствено Ватикана, но много народи имат свои представители – българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи (дн. румънци), рутени (староруси), хървати, саксонци, литовци.


Сдружение Чигот се занимава с възстановки от 2004 г.

За това време членовете му са проучили и реконструирали десетки костюми, брони и въоръжение от различни периоди, но основната им цел е пресъздаване и популяризиране на българската средновековна история. Когато не са заети с участие в средновековни фестивали, те се занимават с изучаване на различни аспекти от живота на средновековните българи и се опитват да ги пресъздадат по възможно най-автентичен начин. Това включва средновековна фехтовка, военно дело, разнообразни занаяти, кулинария и обичаи.


В категории: Новини , Общини , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки