След 40 години параклисът „Св. Архангел Михаил” в Мъглиж отново посреща миряни


След 40 години параклисът „Св. Архангел Михаил” в Мъглиж отново посреща миряни
Уникалният стенопис със светите братя равноапостоли Кирил и Методий и покровителят на Ирландия Свети Патрик.
07 Ноември 2016, Понеделник


Предстои да бъде възстановена и монашеската килия, ползвана като скривалище от Апостола на Свободата Васил Левски. За целта ще бъде разкрита набирателна дарителска сметка.

Автор: Янко Георгиев

Девическият манастир край Мъглиж „Св. Николай Чудотворец” е сред най-старите в България. Една легенда го свързва с похода на цар Калоян срещу латините, но най-ранните писмени свидетелства са от немския пътешественик Стефан Герлах от 1575 г. Според тях в онези далечни векове тук е имало действащо килийно училище, едно от първите в този български край.

В манастира се съхранява уникален стенопис от 1909 г., изрисуван от казанлъшкия зограф Петко Ганин. На него, редом със светите братя равноапостолите Кирил и Методий, е и покровителят на Ирландия, Свети Патрик.

Обяснението на това странно съчетание е, че за този стенопис средства е дарил основно ирландецът Пиърс О'Махон, който през 1904 г. изгражда в София приют за деца и бежанци от Тракия.

Още една историческа забележителност се намира в мъглижкия манастир - параклисът „Св. Архангел Михаил”, който днес посрещна първите миряни, след 40 години забвение. Той е въстановен изцяло със средства от дарения на родолюбиви българи.

Чисто нов свещник пък са подарили художниците от сдружение „Творец“, които обявиха търг за продажбата на 20 свои картини в подкрепа на христолюбивото дело, припомни живописецът Росен Бакалов след първата служба за празника на Архангел Михаил във вторник.

След отварянето на стария параклис, идва ред за възстановяване и на монашеската килия, ползвана като скривалище от Апостола на Свободата Васил Левски. За целта ще бъде разкрита набирателна дарителска сметка. Засега помещението стои под ключ, липсва дори табелка с указателен надпис за любопитните туристи.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки