Архангел Михаил е „сляп и глух за всички хора”


Архангел Михаил е „сляп и глух за всички хора”
08 Ноември 2016, Вторник


Смята се, че светецът е най-справедливият, тъй като „не пропуска нито богатите, нито бедните”, докато отвежда душите на починалите в отвъдното


На 8 ноември празнуваме Архангеловден. Свети Рангел, както народът ни наричал св. Архангел Михаил, олицетворява смъртта. Българският фолклор го представя като красив млад момък, който се спуска при всеки умиращ и с нож или сабя взима душата му. Затова той бива наричан още „вадидушник” или „душовадник”.

Вярва се, че в предсмъртния час на всеки човек Архангелът долита от небесата, за да примами със златна ябълка душата на покойника. После отвежда душата му в отвъдното, където го чака свети Петър. Двамата заедно премерват на везните греховете й и после я изпращат в Райската градина или във вечните мъки на Ада.

Смята се,  че този светец е най-справедливият, тъй като „не пропуска нито богатите, нито бедните”, когато им дойде краят. Затова в Ямболско казват, че Архангел Михаил е „сляп и глух за всички хора”.

По традиция на празника се прави курбан в чест на  покровителя на мъртвите, като обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле, чиито крайници и глава се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и специални обредни хлябове, наричани „Рангеловото”, „Хрангелево блюдо”, „Господьов хляб”, „боговица” или „Св. Петка”

На обредната трапезата се слагат още гювечи с овнешко, шилешко, пилешко, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и разбира се обредна пита. Тя се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите: „Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”. Обично се раздава жито, като всеки го поема с две ръце и изрича: „Колкото зърна, толкова купи и здраве”.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Милен, Мильо, Огнян, Огняна, Пламен, Рангел, Райна, Рая, Руси, Руска, Серафим и др.


В категории: Новини , Светии и свещеници

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Обикновен българин
08.11.2016 08:39:53
1
0
С изв.за писм.грешка-трудности се чете.
1
Обикновен българин
08.11.2016 08:37:02
1
0
Архангел Михаил е Сам Господ Исус Христос-Нашата Надежда в радост и турности.Микаел-Михаил,кой е,като Бога.В превод от Новия Завет.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки