Най-добрите музейни изложби са в Бургас, Русе, Шумен, Трявна и Кюстендил


Най-добрите музейни изложби са в Бургас, Русе, Шумен, Трявна и Кюстендил
07 Ноември 2016, Понеделник


Това стана ясно на тематичен форум в Русе, на който участие взеха и представители на музейната гилдия от Република Хърватска, Румъния и Словения.

Автор: Десант

От 3 до 5 ноември 2016 г. в гр. Русе се проведе Седмият Панаир на музейните изложби. Бяха представени над 30 презентации, посветени на изготвените от българските музеи временни изложби в периода 2015-2016 г.

Специално участие във форума взеха представители на музейната гилдия от Република Хърватска, Румъния и Словения.

На 4 ноември бяха връчени и първите награди на най-добрите изложби през периода 2015 и 2016 г. В различни категории бяха отличени музеите в Кюстендил, Шумен, Трявна, Национален политехнически музей, Национален военноисторически музей.

В категорията „Съвместна мобилна изложба” наградата беше спечелена от Регионален исторически музей-Бургас и Регионален исторически музей Русе, за техният съвместен проект „Луксът на ХІХ в.”

Изложбата представя предмети от интериора на дома на буржоазното градско семейство на ХІХ в. – часовници за камини, сервизи, статуетки и др., които са осмислени от авторите на проекта именно като знак за градската култура през периода.

Експонатите от изложбата са част от спасените от незаконен износ предмети, предадени на РИМ-Бургас от Митница Бургас, както и такива от фонда на РИМ-Русе.

Наградите на Панаира на музейните изложби се връчват от страна на Министерството на културата на Република България и Община Русе.


В категории: Новини , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки