Търсят се още 7 000 лева за паметника на Шести артилерийски полк в Сливен


Търсят се още 7 000 лева за паметника на Шести артилерийски полк в Сливен
05 Ноември 2016, Събота


Общината излезе с призив към гражданите да подкрепят инициативата за възстановяване на разрушения от времето войнишки паметник - символ на българската бойна слава.

Автор: Десант

Инициативата на община Сливен за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в града досега е събрала 3 000 лева, съобщи БНР. Нужни са обаче общо около 10 000 лева, необходими за най-належащи дейности по опазване на паметника през зимата.

Общината излезе с призив към гражданите да подкрепят инициативата за възстановяване на разрушения от времето по мемориала, символ на българската бойна слава.

От осем месеца местната община провежда дарителска кампания за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк. Постъпленията досега са от благотворителна изложба и дарения. С 1350 лева е подкрепил инициативата носителят на наградата "Добри Желязков" - Иван Начев.

Заедно с легендарните Единайсети пехотен и Седми конен полк, сливенският Шести артилерийски полк участва в най-епичните победи на българската армия в зората на 20 век - превземането на Одринската крепост и битката при Каймакчалан.

След Ньойския договор, завърналите се в мизерия от фронта войници и офицери вдигат паметник в чест на загиналите си другари, за който 232-ма души даряват по 100 лева. Централна фигура в 8-метровата внушителна композиция, дело на арх. Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов, е изправен артилерист, чиято протегната ръка сочи към Одрин. Оръдието му с пречупена ос и разбито колело е символ на народната покруса.

Паметникът с имената на 380 загинали командири и войници от полка е открит на ноември 1924 г. 92 години по-късно, дарителските имена ще се изпишат на пергамент, положен в капсула в основите му.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки