Турчн стана доктор хонорис кауза в шуменския университет


Турчн стана доктор хонорис кауза в шуменския университет
Фикрет Индже и Бойко Борисов (на преден план) на тържеството за годишнината на "Алкомет"
04 Ноември 2016, Петък


Отдавна за Шуменския университет се носят слухове, че е ковачница на депесарски кадри, с последният акт университеското ръководство затвърди подозренията

Автор: Дина Харизанова

Отдавна в общественото пространство пълзи мълвата, че Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ е ковачница за кадри на ДПС. Дали е така, не се наемаме да твърдим. Но че в неговото настоятелство има турчин е факт. Това е шефът на Надзорния съвет на шуменското предприятие „Алкомет“ АД, някогашния алуминиев завод, Фикрет Индже.

В четвъртък той бе удостоен с най-високото академично отличие на вуза – почетното звание „Доктор хонорис кауза“, което му бе връчено авансово на тържество по случай националния професионален празник на металурга, който се отбелязва на 5 ноември, а също и за 35 години от създаването на „Алкомет” АД. 

Мотивът е, че фирмата осигурява по 10 стипендии целогодишно за студенти от различни специалности. Апропо през 2011 г. на Индже е присъдено и званието Почетен член на академичната общност на Шуменския университет.

На церемонията в четвъртък бе обявена инвестиционната програма на компанията. На събитието присъстваха лично премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и социалният министър Зорница Русинова. Няма лошо. Все пак Индже е голям инвеститор в нашата страна. Но рамо до рамо с тях застана и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче. Сигурно по дипломатически протокол така е редно. Но някак е потискащо така да се афишира могъщото турско присъствие в региона, а и в един български университет.

Пак Бойко Борисов през 2012 г. заедно с тогавашния министър на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев откри нови производствени мощности в завода, който по това време получи безвъзмездна финансова помощ от 3,8 млн. лева по оперативна програма „Конкурентоспособност" и процедурата  „Инвестиции в зелена индустрия“.

Припомняме, че тази година Шуменският университет освободи от плащането на една семестриална такса новоприети студенти в 15 специалности, сред които и записалите се да учат приложна линвистика – турски език и руски език, а също турски език и немски език, Педагогика на обучението по български език и чужд език – английски, немски, руски и отново турски език, както и Педагогика на обучението по история и чужд език, сред който отново е турският.

Фикрет Индже е роден в Истанбул и по образование е инженер металург с 36-годишен стаж в бранша. До първите години на новия век той бе собственик и изпълнителен директор на „Шуменско пиво". През есента на 1999 г.  купи шуменския комбинат „Алумина", днес „Алкомет“. По-късно се оправда, че продава пивоварната, за да спаси от фалит алуминиевия завод.

Приоритетен за „Алкомет“ днес е... пазарът на домакинско фолио, чийто пазарен дял в  Европа е над 25%. Част от новите мощности ще разработват и производства за автомобилната индустрия.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Меемед
04.11.2016 23:41:39
0
0
Вън турските турци от българия
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки