Архангеловата задушница е последната за годината


Архангеловата задушница е последната за годината
04 Ноември 2016, Петък


На този ден, освен паметта на скъпите ни покойници, почитаме и всички загинали за България


Всяка събота преди празника на св. Архангел Михаил се отбелязва Архангелска задушница, известна и като Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Тя е една от трите най-големи задушници през годината.

В този ден посещаваме гробовете на нашите близки, почистваме ги, прекадяваме с тамян, преливаме вино и украсяваме с цветя. Запалваме и свещ – символ на нашата вяра, чийто пламък символизира безсмъртието на душите. Тамянът заменя молитва, а цветята са знак за добродетелите на починалия.

С тези ритуали християните измолват Бог да прости греховете на нашите скъпи покойници. Освен тях, на Архангелова задушница почитаме и отдаваме вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България. Затова в този ден се прави и обща панихида, като в много населени места се провежда общоградско поклонение.

Това е последната за годината задушница. По традиция на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости, които тази година започват на 14 ноември.

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости". Старите хора вярват, че ако в това време мушица или пеперудка зажужи наоколо тебе, значи душата на покойника е дошла.

На близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати, се раздават подавки. В нея трябва да има варено жито, питки (или хляб), някакво месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, но всъщност може всеки да подаде, каквото иска. Житото символизира възкресението, а хлябът – Христовата жертва за нас, хората.


В категории: Новини , Вяра , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки