Връщат разследването по аферата „Яневагейт“ отначало


Връщат разследването по аферата  „Яневагейт“ отначало
04 Ноември 2016, Петък


Спряното през юли дело е възобновено от наблюдаващия обвинител още в сряда вечерта, часове, след като в. "Труд" публикува изненадващо интервю с Мондешки, в което той обяви, че цялата афера със записите е предварително намислена и дирижирана, за да послужи за изнудване на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров


Софийската градска прокуратура (СГП) е възобновила разследването по скандала със записаните разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с адвокат Момчил Мондешки, съобщи днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й спряното през юли дело е възобновено от наблюдаващия обвинител още в сряда вечерта, часове, след като "Труд" публикува изненадващо интервю с Мондешки, в което той обяви, че цялата афера със записите е предварително намислена и дирижирана, за да послужи за изнудване на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Цяла година, след като сайтът "Биволъ" започна да публикува епизоди от скандалните разговори, добили популярност като "Яневагейт", неоткриваемият досега адвокат разпространи удобната за всички замесени в скандала версия, че той е измислен от тримата основни герои, за да може да бъде използван от бившия правосъден министър Христо Иванов и често споменавания от Цацаров и медиите около Делян Пеевски т.нар. кръг "Капитал" срещу премиера и главния прокурор.

Именно тези твърдения на Мондешки са станали повод СГП да се самосезира и да възобнови делото още в сряда вечерта. Това развитие на скандала обаче провокира въпроса давал ли е досега адвокатът показания по случая и ако не – защо, а ако да – лъжесвидетелствал ли е в първоначалния си разпит по разследването.

Този въпрос възниква от обстоятелството, че изявлението му пред "Труд" е преценено от СГП като нещо ново, което означава, че досега Мондешки не е твърдял подобно нещо пред разследващите. Ако пък изобщо не е бил разпитван, е интересно защо прокуратурата не го е потърсила при положение, че той би бил длъжен да се яви на призовките й, за разлика от пожелателните покани на ВСС, които очевидно игнорира в продължение на месеци.

В постановлението за спиране на делото обаче пише единствено, че държавното обвинение е имало проблем с намирането на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов, а не на Мондешки.

Както е известно, Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) води проверка по "Яневагейт", но тя бе прекратена, защото от една страна Мондешки не бе намерен, тъй като не се отзова на нито една от близо 50-те покани, изпратени му от съвета за изслушване, а от друга – Янева заяви пред проверяващите, че не помни нищо. Единствено Ченалова декларира, че записите и разговорите в тях са автентични.

Освен това прокуратурата изпрати кратко становище, според което експертиза е показала, че записите са манипулирани без изобщо да се уточнява дали става въпрос за презапис на разговорите или за промяна на тяхното съдържание.

Последният развой на "Яневагейт" бе предшестван от любопитно съвпадение между тезите на премиера и Мондешки. На практика самият Борисов даде тон на адвоката, коментирайки пред Нова телевизия миналата седмица, че "това е сериал, който снимат – събират се в едно студио и вкарват една или друга случка, снимат, пускат го, след една седмица друг епизод"

"Това са врачки и махленски клюки, какво да се проверява. Искате ли ние с вас да се съберем тука, в студиото, да си говорим едни неща и после да искаме да се проверява", каза още на 24 октомври министър-председателят, което няколко дни по-късно бе доразвито от внезапно излезлия от неизвестността Мондешки.

Междувременно Румяна Ченалова бе призована за предявяване на делото срещу нея точно в деня, в който излезе интервюто на адвоката.

"Според мен това е един опит той да спаси, не толкова себе си, колкото групата. Групата участници, по-скоро герои, на тези записи. Защото Мондешки не работи самостоятелно. Той работи в екип с Александър Ангелов – адвокатът на Делян Пеевски. Лично Мондешки е идвал при мен и ми е казвал: "Искаш ли да работиш в КТБ за Пеевски". Аз съм отказвала категорично", коментира интервюто на адвоката пред "Труд" бившата съдийка.

Последва и светкавична реакция от Борисов, който обяви, че се чувства "омерзен", че Мондешки цяла година е мълчал, а решил да говори едва, "когато му се е видяло нанагорно по някоя тема, че искат да му взимат правата".

Въпреки омерзението си обаче, премиерът демонстрира явно облекчение, вкарвайки скандала, в който бяха направени шокиращи разкрития за задкулисното взаимодействие между изпълнителната власт и прокуратурата, в удобното за всички замесени русло на измислиците.

В сряда Борисов промени становището си по темата на 180 градуса, сменяйки "врачките" и "махленските ключки" с повелята, че "трябва да бъде даден урок, че има неща, които могат да се проверят и след това да бъдат коментирани, а не от всяко нещо да се прави сензация".

За нова проверка на случая от ВСС преди ден призова и правосъдният министър Екатерина Захариева, което вероятно ще доведе до възобновяване на работата на Етичната комисия и нова покана за изслушване към Момчил Мондешки.
Източник: http://www.mediapool.bg/


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки