Руснаци снимат мегапродукция за потомка на Асеневци


Руснаци снимат мегапродукция за потомка на Асеневци
02 Ноември 2016, Сряда


София е праправнучка на българския цар Иван Асен ІІІ и баба на легендарния Иван Грозни

Автор: Диана Славчева

Най-новият и най-скъп досега руски исторически филм се казва „София“. Официалната му премиера на телевизионния екран ще е в руския канал „Русия 1“ и ще се осъществи към края на годината.

Драматичната сага проследява съдбата на византийската принцеса София Палеолог и брака й с великия московски княз Иван ІІІ.

За тази страница от историята на средновековната Рус има много малко страници в летописите. Малко е популярен и произходът на тази велика княгиня на Москва. А тя произхожда от Асеневци и е праправнучка на българския цар Иван Асен ІІІ, както и на Велбъждския деспод Деян. Правнучка е пък на Ирина Асенина и Йоан Кантакузин,

София става майка на бъдещия московски княз Василий III. Тя е баба на легендарния Иван Грозни и племенница на последния византийски император Константин ХІ. 

Сватовник за брака й с овдовелия московски княз Иван ІІІ става лично римският папа Сикст ІV (ако името му ви звучи познато – то е защото на него се дължи и издигането на Сикстинската капела, б.а). Всъщност именно от династичната венчавка, осъществена през 1472 г., тръгва идеята Москва да се превърне в Третия Рим.

Апропо, рожденото име на аристократката с български корени е Зоя, а София става след женитбата си с негово величество. На техния съюз тогава се възлагат надеждите Русия да отвоюва Константинопол от лапите на Османската империя и да го върне в православието.

Княгинята умира на 7 април 1503 г. и е погребана в Архангелския събор в Московския Кремъл.



Реконструкция по черепа на княгинята, извършена от С. Никитина през 1994 г.

В момента в Италия се заснемат последните ключови сцени от мегапродукцията, с които обаче всъщност тя ще започне.

Авторите на киносагата твърдят, че историческите факти в нея ще бъдат пресъздадени коректно. На снимачната площадка през цялото време дежурят консултантите на продукцията. Всички костюми, мебели и аксесоари са от края на ХV и началото на ХVІ в. Остават да се заснемат още няколко сцени в Рим и да се осъществи озвучаването и монтажа в руската столица.

Кадрите за двусерийния филм  на „Москино“ са заснемани също в Москва, Новгород, Астрахан, Чехия и Италия.



Сцена от киносагата "София"


В категории: Новини , Добри Вести , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
04.11.2016 12:57:15
1
0
KNAGINJA OLGA-SAZDATELKATA NA KIEVSKA RUS -SASHTO E BALGARSKA PRINTZESA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки