Храмът в бургаският квартал Крайморие е единственият, който носи името на св. Пимен


Храмът в бургаският квартал Крайморие е единственият, който носи името на св. Пимен
03 Ноември 2016, Четвъртък


В него се пази частица от Светия кръст, а в основите му е вкопан камък от атонския  Зографски манастир, където е служил видният иконописец

Автор: Яна Славянска

Големият български зограф, храмостроител, книжовник и български светец  – св. Пимен Зографски, смятан за един от покровителите на София, където и той е роден, е много тачен в столичния район „Изгрев". Неговото име носи намиращото се там 11-то основно училище и една улица в квартала.

Отреден е и терен в градинката до КАТ, където ще се изгради и църква, която ще носи името на светеца.  Тази година в деня, когато почитаме паметта му, Църковното настоятелство на новостроящия се храм „Св. Пимен Зографски“ организира на това място тържествен водосвет.

Докато обаче той не се изгради и освети, единствената църква в България, носеща името на преподобния иконописец и свят човек, остава тази в бургаския квартал Крайморие. Тя бе открита през 2011 г. и бе оценена като като един от най-значимите съвременни български паметници на културата с важно духовно и историческо значение.

Храмът се смята за малка духовна част от големия Зографския манастир „Св. Георги” на Света Гора, тъй като в основите му е вкопан основен камък и пръст от българската Атонска светиня, донесени лично от игумена на манастира архимандрит Амвросий. В него има икони от Атонския манастир, където е служил на Бога покровителят на храма свети Пимен.

При откриването на православния храм историкът Божидар Димитров донесе в него
частица от Светия кръст.  Той дари лични средства и икона с образа на св. цар Тервел, който е първият български светец.



Божидар Димитров пред храма в бургаския кв. Крайморие в деня на откриването му през есента на 2011 г.

Целият църковен комплекс, който днес включва и православно неделно училище, е изграден с дарения, като 10 хиляди лева за изработването на иконостаса в него бяха предоставени от телевизия СКАТ и нейния създател Валери Симеонов, днес председател на парламентарната група на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ.

А патронът на църквата – св. Пимен, остава в историческата ни памет със собственоръчната си стенописна и иконописна дейност, от която има съхранени до днес следи в поне 8 манастира: Куриловски, Сеславски, Черепишки, Суходолски, Драгалевски (един от пластовете), Сливнишки, Подгумерски, Планинички и пр.



Икона на св. Пимен Зографски


Неговото дело има и специфично българско народностно измерение – в стенописите му надписите са на български език, а в стенописите му за пръв път се срещат в осъзната система изображения на български светци: св. Йоан Рилски, св. Прохор Пшински, св. Гавриил Лесновски, св. Седмочисленици, св. Николай Нови Софийски, св. Георгий Нови Софийски и пр.

Това са първите образни списъци на българските светии, които отец Паисий Хилендарски доразвива в своята „История славянобългарска“ век и половина по-късно. Така св. Пимен може да се каже, че е и предтеча на будителското дело на хилендарския монах.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки