Почитаме паметта на видния иконописец и храмостроител св. Пимен Зографски


Почитаме паметта на видния иконописец  и храмостроител св. Пимен Зографски
03 Ноември 2016, Четвъртък


Приподобният изографисва образа на закрилника на българския народ – св. Иван Рилски, в Сеславския, Куриловския и Черепишкия манастир

Автор: Янко Георгиев

На 3 ноември българската православна църква почита паметта на знаменития иконописец и храмостроител преподобни Пимен Зографски, наричан още Софийски.

Той се ражда в София на вододела между края на XVI и началото на XVII век. Родителите му дълго се молили Бог да ги дари с наследник, докато веднъж на майка му се присънила св. Богородица – цялата в бяло, която й рекла, че ще роди син.

Пимен появява на бял свят в деня на първовърховните апостoли Петър и Павел и при светото си кръщение бива наречен Павел. Името си Пимен получава, когато бива постриган в монашество в българския атонски манастир „Зограф” в Света гора.

В житието на светеца се отбелязва, че когато вече е на 55 години, по време на молитва му се явил небесният покровител на Зографската обител – св. великомъченик Георги Победоносец, който му съобщил Божията воля – да бъде пастир на своя еднокръвен народ, който е останал без духовни водачи.

И Пимен се отправя към България, която по това време изнемогва и превива глава под османския ятаган. Със себе си взима своя ученик Памфилий, който по-късно написва житието му, което днес се съхранява в библиотеката на Зографския манастир в Атон.

В продължение на години преподобният успява да обиколи почти цяла България, за да проповядва Божието слово и да утвърждава православната вяра у народа.

През това време Пимен изгражда и ремонтира много храмове – смята се, че е построил и обновил около 300 църкви и 15 манастира, като собственоръчно ги украсявал със стенопис.  Негово дело са образите на закрилника на българския народ св. Иван Рилски, изографисани в Сеславския, Куриловския и Черепишкия манастири.

Края на живота си преподобният  посреща в Черепишкия манастир, който сам е построил. Там и предава тялото си на земята на 3/16 ноември 1610 г.

Впоследствие турски разбойници подпалват светата обител и тя запустява. Тогава монасите на Суходолския манастир, също изграден от св. Пимен, откриват неговия гроб и пренасят мощите му – „цели и нетленни“, в своя манастир, който тогава се намирал в пределите на българската Видинска епархия, но днес попада на територията на Сърбия, близо до Княжевац.

За пренасянето на мощите на св. Пимен, смятан за закрилник на българската столица София, пише и хилендарският монах Паисий в своята „История славянобългарска“.

В него той нарежда преподобния като светец в отдела „Просияли български светци“ и отделя немалко място на личността и дейността му.  „Тоя св. Пимен се грижел, трудел и направил много черкви и обновил манастирите в Софийска епархия, оттам бил родом. След това обновил Черепишкия манастир край река Искър. Тук и починал“.

Денят на св. Пимен Зографски у нас се чества и като празник на българските художници и на реставраторите. 





В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
иерей Емил
15.11.2019 16:34:06
0
0
Преподобне отче Пимене моли Бога о нас!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки