Отнеха млякото и пресния плод на половината български ученици


Отнеха млякото и пресния плод на половината български ученици
02 Ноември 2016, Сряда


Близо 500 000 българчета са получавали през миналата година плодове и зеленчуци в училищата и детските градини. Тази година ДФ "Земеделие" ще дава само на 60 хиляди!

Автор: Дина Харизанова

Неотдавна алармирахме, че заради намаляването на субсидиите по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ има опасност децата да получават в междучасията некачествени продукти.
Сега заради една нелепа техническа грешка половината българчета съвсем  ще останат без плод и мляко в училище.

Как сте стигна до тук разказват бенефициенти по двете програми. Те споделят, че са подали навреме в областните дирекции на ДФ „Земеделие” заявленията си за участие в доставката на плодове и зеленчуци/мляко и млечни продукти за учебната 2016/2017 г., придружени с оригинали на документите на учебните заведения.

На 19 октомври ДФ „Земеделие“ обаче изпраща до всички директори, участници по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, писмо с искане за незабавен отговор от тях – по електронна поща да потвърдят участието си с избрания доставчик за учебната 2016/2017 г.

Уточняваме, че към този момент училищата вече изрично са заявили това с подписване на необходимите документи и представянето им в обявения срок за прием от заявителите пред ДФЗ (от 15 август до 20 септември).

Хората от бранша определят като необяснимо и нелогично искането на разплащателната агенция да разпраща писма до директорите на над 3800 учебни заведения на територията на България, при положение че 90 % от тях не са заявители по училищните схеми.

На всичко отгоре се оказва, че съществува известна техническа неизправност на посочения от Фонда имейл за обратна връзка, което пък става допълнително причина за  недоумението на директорите за целесъобразността на писмото.

В крайна сметка по данни на Асоциация „Здравословно хранене за децата“ от заявените 120 074 деца по схемата за пресни плодове и зеленчуци, одобрени да ги получават към 31 октомври са само 60 837 малчугани. А от заявените 144 874 бройки за мляко и млечни продукти, ще се възползват едва 60 436 деца.

По данни на самия ДФ „Земеделие“ за учебната 2015/2016 г. децата и учениците, получавали плодове и зеленчуци по схемата „Училищен плод“ са били общо 456 000, а по схемата „Училищно мляко“ - 302 000. А това прави между пет и седем пъти повече малчугани, отколкото тези, които ще се възползват от това подпомагане през настоящата учебна година!

Цифрите са скандално красноречиви. Вместо обаче боговете да замълчат, е редно да се потърси решение на проблема.  Все пак става въпрос за децата на България.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
???
03.11.2016 11:02:05
0
0
ЗеЧеделие, бенИфициенти? Вие изобщо проверявате ли си статиите за грешки преди да ги публикувате?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки