Липсва ни оптимистичния поглед към бъдещето


Липсва ни оптимистичния поглед към бъдещето
02 Ноември 2016, Сряда


Не може преди 100 години народът ни да вярва, че България ще пребъде напук на Ньойската катастрофа, а днес, когато сме в много по-благоприятна среда, да се вайкаме и да чакаме някой да ни дава напътствия.

Автор: Проф. Пламен Павлов

Виждаме, че и днес, през 2016 г., българската общественост се нуждае от поглед в миналото, който да бъде отправна точка за бъдещето. Тук не става дума да давам рецепти и схеми, планове и проекти, както е много модерно да се казва, за бъдещето и действията на българската политическа класа, културен елит, администрация, войска и т.н. А по-скоро за усещането на онези наши предци, които тогава са имали оптимистичен поглед към бъдещето.

Неслучайно един от нашите големи философи, народопсихолози и мислители – Иван Хаджийски, написа „Оптимистична теория за българския народ“. И, то във времената, които изобщо не бяха оптимистични от гледна точка на съвремието – между двете световни войни. Когато България съвсем не е в толкова добра ситуация, както днес, колкото и да не ни се вярва.

И от тук вече е и моят призив към днешната българска интелигенция и към цялото ни гражданско общество

нашият натиск върху политиците трябва да бъде изключително силен.

Не може преди 100 години народът ни, във всички негови слоеве – от интелектуалците и професорите в Софийския университет, до обикновените войници в окопите – да има визия за успеха на България, да пише „България ще пребъде“ напук на Ньойската катастрофа и ужасното отношение на победителите към нас и останалите победени, разбира се.

А днес, когато сме в много по-благоприятна среда, да се вайкаме, да чакаме някой да ни дава напътствия, да живеем ден за ден, да се опитваме да омилостивяваме силните съседи.

Това е недопустимо и си мисля - и то не за да бъда безогледен оптимист и наивник - че нашият народ неведнъж е намирал сили у себе си да преодолява кризисни състояния.

Тези, които го подценяват, ще получат заслужен урок, мога да го кажа съвсем спокойно. 


В категории: Новини , Политика , Коментари

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Мария Сп.
06.11.2016 21:40:08
0
0
И двамата, отиващи на балотажа, ни обещават европейските така наречени ценности. А ние ги знаем що за ценности са. В стаиите си Георги Сава Раковски и Любен Каравелов писаха - Европа никога не ни е мислила доброто. Не мога да се сетя за нито една европейска ценност. Защо ни връщат например циганите, а лапат добрите кадри, подготвени от бедните родители в България? Нали сме ксенофоби, защо ни връщат техните гости от Азия и Африка? Че дори ще ги заселят по нашите земи, та да ни довършат. Не са ли ни предостатъчни турчеещите се и циганите - гласуващи за ДПС. С доходи по-високи от нашите пенсии и ниските и средните заплати? Защото ние с тези заплати възпитаваме работници за България. А те само консумират? Циганите ще започнат ли да си плащат транспорта, защото заради тях билетчето ми за една спирка е лев и 60?
4
Същият
06.11.2016 21:14:53
0
0
Само патриотите обещаха подобрение на живота, повишение на заплатите и пенсиите. Но нали знаете приказката за лъжливото овчарче? Народът е изгубил доверие в обещанията, народът е много разочаровн. Четвърт век нищо не направихте. В управлението непрекъснато говорихте само за ПОЛИТИКА. А кой ще произвежда в тази държава. Правите ДЪМПИНГ на всички видове производства, дори на селскостопанското. Без производство няма държава. Абе горе има ли икономисти? Или всички са от калибъра на Иван Костов, дето нищо не разбира от икономика. Може би разбира, но на теория, колкото да я преподава. А на практика я знае колкото да си осигури грабежа на държавата и народа, за да се пълнят джобовете на бандитите и мафиотите. Така беше до сега от 1989 насам. Доказателство е състоянието на народа и държавата. Ако няма нищо против, както казва г-н Вучков.
3
Аз съм българче.
06.11.2016 21:05:47
1
0
Левите ще отидат на балотаж. Но как да ги подкрепя, след като и те станаха милионери като десните. А ние сме гладни. В България няма леви. Има управляващи и народ, който е в ляво. А горе всички са десни, от един дол. А и България в такъв случай малко ги интересува, щом българите не ги интересуват. Четвърт веак живеем в мизерия. Дори не обещахте подобрение на живота на българина. Това е най-важното. А иначе за всичко друго говорихте.
2
Обикновен българин
03.11.2016 11:45:28
0
0
Народа ни български е хитър и патил в 75 процента.Той българина не вярва в партии и политици-те го лъгаха,а и наш Пешо Български се лъжеше,че ще се променат нещата но,излезе,че със стари грънци нова манджа не става и -Променил се Алия наново в тия-малко ги разширили шивачите старите дрехи.Девиза е вземи заплатата горе питат ли те овчарю.Книгата на Карлос Фуентес-Артемио Крус е истина-сменили се Каранса и Обергон горе гладувал народа долу-революция в Мексико-1912 год.стани да седна.
1
MUNCHO
03.11.2016 10:30:27
0
0
ABSOLJUTNO VJARNO!DA POGLEDNEM ISTORI4ESKITE FAKTI, ZASHTOTO,,KOGATO FAKTITE GOVORJAT-
I BOGOVETE MAL4AT! KAK TAKA NASHIJAT NAROD,SLED 180 GODINI VIZANTIISKO I 500 GOD. TURSKO
ROBSTVO MOZA DA SE OBEDINI I DA VAZTANOVI SVOJATA DARZAVA,A NIE DNES NEMOZEM?! KAK TAKA
PO VREME NA VTORATA SVETOVNA VOINA,PRAKTI4ESKI OKUPIRANATA,,PRIJATELSKI,,I PLASHTASHTA NA
GERMATZITE REKET DARZAVA,MOZA DA SAZDADE I PODDARZA 400 000-NA MODERNO VAORAZENA ARMIJA I OSHTE 400 000 ZAPASEN SASTAV ,A DNES,,NE MOZEM,,?!AMI PO VREMETO NA TATARSKITE,LATI
NSKITE NASHESTIJA I PO VREMETO NA SAMUIL ,DA NE BI DA SME BILI PO-DOBRE OT DNES?!ZNA4I-MOZE!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки