Днешни ученици учат по взаимоучителната метода от времето на Възраждането


Днешни ученици учат по взаимоучителната метода от времето на Възраждането
01 Ноември 2016, Вторник


"Старото школо" отваря врати в НИМ за Деня на будителите. В него се пише с калеми върху пясък

Автор: Десант

Тазгодишният Ден на будителите бе отбелязан в Националния исторически музей (НИМ) по необичайно атрактивен начин. От 31 октомври до 2 ноември всички деца, дошли в Бояна, имат възможност да се учат на „Аз, буки, веди” така, както се е преподавала азбуката по време на Възраждането – като пишат буквичките с дървени пръчици върху пясък. 

Посреща ги звънът на училищна камбана, която иначе е изложена в експозицията на НИМ.

Възстановката на възрожденското училище за занятията „Старото школо“ е организирана от Детския образователен център на музея и е предназначена за малчугани от предучилищна възраст до ученици в четвърти клас. Всички те изкарват по един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървените чинове. 

На първия ред, както е било някога, сядат най-малките, а по-големите каки и батковци влизат в ролята на „показвачи“ и „чиноначалници“.

Покрай това малките посетители имат възможност да видят автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий.

На малките бъдещи и настоящи ученици им е интересно и да попаднат в т. нар. „затвор” – помещението зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните.

Във витрините на музея са изложени един от първите преписи на „История славянобългарска”, както и препис, направен от ученици в наши дни, „Неделника” на Софроний Врачански от 1806 г., копие на глобуса на Неофит Рилски, „Рибния буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.


В категории: Новини , История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки