Маркет линкс: Каракачанов бие Цачева на балотаж


Маркет линкс: Каракачанов бие Цачева на балотаж
Колаж: Кросс.бг
01 Ноември 2016, Вторник


Това показват резултатите от национално представително изследване в периода 24-30 октомври. 

Автор: Десант

При балотаж днес Цецка Цачева от ГЕРБ ще загуби не само от подкрепения от БСП кандидат-президент ген. Румен Радев, но и от кандидата на обединените патриоти Красимир Каракачанов. Това сочат данните на агенция "Маркет линкс" от национално представително изследване, проведено в периода 24-30 октомври и финансирано от бТВ. Анкетирани в него са 1006 души.

Ако балотажът е сега, Радев би получил 30.70% от гласовете при едва 25% за Цачева.
С подобна преднина и Каракачанов би победил Цачева на втори тур – 28.50% срещу 24%.

Агенцията, чийто бивш собственик е вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, отчита, че евентуален балотаж между Каракачанов и Радев се очертава значително по-тежък и непрогнозируем. За генерала биха гласували 27.20% от анкетираните, а за лидера на ВМРО – 26.10%.

Изследването показва, че на първи тур кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева би спечелила с малко над 1% преднина пред Румен Радев – 19.40% срещу 18.10%. Сигурен трети е Каракачанов с 8.5% подкрепа.
Според изследването на "Маркет линкс” веднага след челната тройка се подрежда Веселин Марешки (4.30%), който изпреварва Трайчо Трайков (3.80%), Ивайло Калфин (3.50%), Татяна Дончева (2.60%) и Пламен Орешарски (2.20%).

В свое изследване от преди месец агенция "Маркет линкс" прогнозира, че Цачева се радва на подкрепа от 19.80% от анкетираните, докато за бившия началник на ВВС ген. Румен Радев биха гласували 14.90%. Веднага след тях преди около месец агенцията подрежда националиста Красимир Каракачанов (7.90%), Ивайло Калфин от АБВ (5.40%), издигнатия от РБ Трайчо Трайков (4.50%). Лидерът на "Движение 21” Татяна Дончева (3.70%).

В края на октомври обаче очакваната избирателна активност е изключително висока – 71.80% от запитаните със сигурност ще пуснат бюлетина за президент, а още 9.80% по-скоро са склонни да го направят.

Почти същите проценти се очакват и за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави”, което означава, че има вероятност резултатът от него да бъде задължителен.

Данните на "Маркет линкс” показват, че Цачева е по-популярна от Радев във възрастовите групи 18-34 и 35-59, докато кандидатът от БСП има преднина при най-възрастните гласоподаватели.

Като общ профил, за управляващите биха гласували хора с по-високо образование, от София или голям град, заети в държавната администрация или с частен бизнес и доход около средния за страната. Традиционно левицата е силна в по-малките градове, сред хората с по-ниски доходи, в т.ч. пенсионери и безработни.

Като цяло предсрочни парламентарни избори днес биха довели до първо място на ГЕРБ с 24.90%, второ на БСП с 16.30%, следвани от Патриотичния фронт (6.9%), ДПС (5%) и РБ (4.40%).

Резултатът на Цачева на първия тур, сравнен с декларираната подкрепа за ГЕРБ, означава, тя не може да събере гласовете дори на своята партия, тъй като разликата е близо 5%.

Източник: Медиапул


В категории: Новини , Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
02.11.2016 12:47:28
1
0
KATO ,,MA4E U DIREK,,!KARAKA4ANOV OSVEN KA4ESTVA IMA I KONKRETNITE NAI-DOBRI IDEI ZA
BADESHTETO NA BALGARIJA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки