Четвърти обвиняем по делото за злоупотреби в агенцията по рибарство


Четвърти обвиняем по делото за злоупотреби в агенцията по рибарство
Софийският градски съд решава дали обвиняемият Златин Георгиев следва да бъде отстранен от длъжност. Снимка: Флагман
01 Ноември 2016, Вторник


В схемата за източване на евросредства е участвала и тъщата на единия от задържаните.

Автор: Десант

Прокуратурата привлече нов обвиняем по делото за злоупотреби с евросредства в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Това стана ясно в хода на днешното съдебно заседание, в което бе разглеждано искането на държавното обвинение за отстраняване от длъжност на двама от замесените в скандалната схема.

До сега с повдигнати обвинения бяха трима: Янчо Янев – изпълнителен директор на ИАРА, Златин Георгиев – инспектор в агенцията и Петър Генов, който според прокуратурата, чрез действията си умишлено е улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи средства от фондове, свързани с Европейския съюз.

Новият „играч“ в схемата с източване на евросредства е Бонка Тодорова, тъщата на Георгиев. В момента тя се води управляваща фирмата „Капитан Z” ЕООД. В хода съдебното заседание стана ясно, че преди да стане инспектор, Златин Георгиев е представлявал това дружество.

Събраните по делото доказателство сочат, че именно „Капитан Z” е подало неверните данни в ИАРА във връзка с мярка 1.1 - публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос № 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ по Оперативна програма за развитие в сектор „Рибарство”.

Част от неверните сведения са били предоставяни, за да бъде допуснато за участие в програмата и въз основа на тези данни да получи субсидия в размер на 59 972 лв.

Днес съдът прекрати делото срещу Янчо Янев, в частта му относно искането на държавното обвинение за отстраняването му от длъжност, защото той вече е освободен със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Пак със заповед на Танева преди два дни за шеф на ИАРА бе назначен Валентин Вълков. Магистър по икономика, завършил е Висшия икономически университет в град Варна. От април 2015 г. е бил изпълнителен директор на „Рибни ресурси” ЕООД.
Той е със статут на вр.и.д. директор и ще заема поста до провеждането на конкурс.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки