„Българските корени“ в първото IT село


„Българските корени“ в първото IT село
31 Октомври 2016, Понеделник


Или как се съчетават изконните родни традиции, бит и култура с модерните технологии в глобалния свят.

Автор: Десант

„Между срещите със съмишленици в Хасково и Асеновград, посетихме пловдивското село Марково. Кадрите са от откриване на изложбата "Българските корени". Няма как да не се гордеем с народното творчество, традиции и обичаи.“ Това сподели кандидатът за президент на Обединените патриоти Красимир Каракачанов в профила си във фейсбук тази сутрин.

Снимките, които Каракачанов е споделил с приятелите си, показват красотата на България – пъстра, колоритна, събрала всички багри на природата.

Изложбата в Марково е по случай Деня на народните будители и бе открита официално на 30 април в залата на младежкия клуб в селото. Организатори са кметството и НЧ „Алеко Константинов“.

Марково се намира в полупланински район, разположено е на 5 километра южно от град Пловдив в северното подножие на рида Чернатица, в така наречената "Родопска яка".

Тези дни населеното място отново привлече интереса на медиите с новината, че е напът да се превърне в първото IT село, предоставящо така популярното на Запад изнесено работно място за компютърни специалисти.

Заради големия интерес там вече се подготвя проект за превръщането на Марково в т.нар. аутсорс село. Той предвижда създаването на Софтуерен университет и т.нар. хъбове в местния парк. Софтуерният университет ще провежда съботно-неделни курсове за хора, интересуващи се от компютри и програмиране.

В него обучението ще бъде дистанционно - лектори ще четат лекции пред камера в залата на младежкия клуб в Марково, където в момента се помещава фотоизложбата „Българските корени“. А след това, на принципа на килийното училище - по-възрастните и опитни в бранша ще обучават останалите, обясни кметът на селото Пламен Кабаков. Според него изграждането на подобен университет ще помогне и за увеличаване на броя на IT специалистите.

Нужни са обаче около 20 хил. лв. за превръщането на селския парк в Cool working place, добавя Кабаков. За целта трябва да бъдат изградени специални навеси, да се осигури интернет и Wi-Fi, да се поставят в близост машини за кафе.

"Предвиждаме да сложим и подвижни барбекюта. Целта е ползващите изнесения офис да се чувстват като на работното си място, без да им липсва нещо", казва кметът, който е един от създателите на интернет платформата GRABO.

Той призовава всички софтуерни компании, които имат идеи по отношение на проекта, да се включат. Като уточнява, че на Запад все повече големи и модерни компании инвестират в създаването на т.нар. изнесени офиси, за да осигурят по-добра среда за работа на служителите си. Доказано било, че тогава те са и по-продуктивни.


В категории: Новини , Традиции , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки