Ужасяваща прогноза! Към края на века Южна Европа може да се превърне в пустиня


Ужасяваща прогноза! Към края на века Южна Европа може да се превърне в пустиня
31 Октомври 2016, Понеделник




Автор: Десант

Глобалното затопляне може да наруши екосистемата на Средиземно море по-силно, отколкото сушата и горещите вълни от последните 10 хиляди години. Най-страшния сценарий, който чертаят климатолозите, е превръщането към края на века на Южна Европа в пустиня.

Изследване на френския университет „Марсел“ посочва, че в сравнение с края на ХІХ в., средната температура в региона се е повишила с 1,3 градуса, което е с 0,85 градуса повече от средните световни стойности.

Учените предупреждават, че ако не се вземат мерки за контрол върху затоплянето, пустинята ще обхване южните части на Испания и Португалия, северните зони на Мароко, Алжир, Тунис, Сицилия, южна Турция и Сирия. В тези региони ще изчезнат знаменитата иглолистна пиния, маслиновите горички и друга характерна растителност.

Басейнът на Средиземно море е много чувствителен към глобалните промени в климата преди всичко заради атлантическите бури, които често се придвижват на север, което носи повече слънце и по-малко дъжд в този край на планетата.


В категории: Новини , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
02.11.2016 12:33:00
0
0
ZA TOVA VANSHNATA POLITIKA NA STRANATA I NEINATA OTBRANITELNA SPOSOBNOST SA OT OSOBENA
VAZNOST ZA NASHETO OTZELJAVANE!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки