В пъстрия свят на... кратуните


В пъстрия свят на... кратуните
Кратунките на Дарина Георгиева предизвикаха заслужен интерес на Самоводската чаршия във Велико Търново. Снимка: Янтра днес
31 Октомври 2016, Понеделник


И не, не става дума за празни глави, а за приложно изкуство. За шедьоври, измайсторени от русенката Дарина Георгиева.

Автор: Светлана Николова

Кратунките са растения от рода на тиквите, с кух кръгъл плод и удължена опашка. В единствено число – кратуна, често се използва като синоним на глупак, един вид, празна му е главата и дрънчи на кухо. Да, ще си говорим за празни кратунки, но не в оня другия смисъл, като символ на болното ни неграмотно общество. А за истинските.

Днес те служат предимно за украса, но някога, в старите български къщи, са имали многофункционално приложение. Хората в миналото са ги използвали за гребане на вода, за черпак, за съхранение на захар или сухи подправки, за чаши или пък за вази. Кажи-речи, за всичко в бита.

Виждали сте ги, няма начин причудливите им форми и красиви окраски да не са спирали поне веднъж погледа ви. Автентични, рисувани, апликирани, резбовани, вградени една в друга – пипнати от майсторска ръка, те създават и днес особен колорит и усещане за топлина във всеки дом. Без значение от приложението им – дали като бонбониера, кашпа, кутия за бижута, маракас, фенер или къщичка за птици на балкона – всякак са красиви.

Тези, които са посещавали през последните една-две години Ивановските скални манастири (на 22 км. От Русе), знаят много добре за какво става дума. В подножието на средновековния комплекс, сред мистичната атмосфера под отвесните скали над река Русенски Лом, ще я видите – шарената сергия с кратунки, изрисувани с мотиви от българския фолклор.

Там е и тяхната създателка – художничката Дарина Георгиева от Русе. Усмихната, контактна, готова да разказва за всеки един от своите експонати - от шарените тиквички за декорация, през купите и свещниците, от барбароните и калинките, та чак до уникалните къщички за птици, които са нейна запазена марка.

Идеята да се занимава с изработка на рисувани кратуни й хрумнала по време на екскурзия в Съединените щати преди пет години. Запалила и съпруга си Цветан. И, тъй като намирането на подходящи сортове е тегава и трудна работа, двамата решили сами да си отглеждат.

Първите семена, разбира се, били от САЩ – най-ценният подарък, който семейството си направило по време на въпросната екскурзия. В момента вече имат семена от цял свят. И ферма за производство на кратуни, която се намира в русенския пpиpoден пapк пo пopeчиeтo нa река Рyceнcки Лoм.

Обработката на кратунките също никак не е проста работа, разказва Дарина. На първата година се садят, на втората се сушат, а чак на третата се обработват и рисуват.

Творенията на русенката са гостували почти във всеки български град. За Деня на независимостта те се появиха и на Самоводската чаршия във Велико Търново, където предизвикаха заслужен интерес от страна на посетителите в стария град.


В категории: Новини , Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки