Цигани вадят фалшиви шофьорски книжки в Гърция


Цигани вадят фалшиви шофьорски книжки в Гърция
Снимтка: "Фейсбук"
31 Октомври 2016, Понеделник


В южната ни съседка от мераклиите да седнат зад волана не се изисква образователен ценз. Затова не се чудете, че по родните шосета щъкат коли, управлявани от мургави водачи, които дори не познават пътните знаци

Автор: Дина Харизанова

Органите на реда продължават да се натъкват на случаи с фалшиви гръцки шофьорски книжки. Поредният такъв пример е от 30 октомври, когато полицейски екип при Районното полицейско управление в Казанлък спира за проверка лек автомобил „Мазда“, управлявана от 30-годишне мъж от Мъглиж. Проверката установява, че свидетелството му за управление на МПС е гръцко, но менте. 

Десетина дни по-рано казанлъшките полицаи разбиха българо-гръцки канал за фалшиви шофьорски книжки. Ментетата вървят по 500 евро, независимо от категорията, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. 

При проверка на лек автомобил на магистрала „Тракия“ преди време бе намерен запечатан хартиен плик с фалшива книжка, гръцки образец, издадена на името на 26-годишен български гражданин.

След подготвяна няколко месеца оперативна разработка, при  претърсване на  къщата на 51-годишния Искенди от Николаево са открити и иззети мобилни телефони, две ксерокопия на лични карти и две снимки, както и документи за получаване на пари чрез фирма за международни преводи.

При акцията е заловен и 31-годишният Али, също от Николаево, който се представил пред полицейските служители с фалшива гръцка шофьорска книжка.

Разследването тогава установи, че желаещите да се снабдят с фалшиви книжки от различни категории давали поръчките си на Искенди заедно с необходимите копия от лични карти и снимки, които той изпращал по куриер на човек в Атина заедно с 500 евро за всеки фалшив документ. Готовите свидетелства били връщани обратно в нашата страна по същия начин.

Схемата с фалшивите гръцки шофьорски книжки бе засечена още в началото на тази година. През април с менте бе хванат 44-годишен мъж от Твърдица. Преди него с подправени документи бяха задържани още трима шофьори от Твърдишкия край.

По думите на полицаите, към тази измама прибягват мераклии да застанат зад волана, но без да карат курсове и да държат изпити. При това в Гърция няма изискване кандидат-шофьорите да имат поне основно образование, както е у нас. Затова нерядко българи, най-вече представители на ромския етнос, си вадят свидетелствата за правоуправление в южната ни съседка.


Образец на гръцка шофьорска книжка

Засега не е ясно къде точно се произвеждат нелегалните книжки, които уж са издадени в Гърция. Според криминалисти, това, че наподобяват гръцките, не означава, че се правят в тази държава.

Куриозното е, че през 2012 г. в Дупница бе водено следствие срещу 66-годишен гръцки гражданин, който също се оказал с неистинско свидетелство за управление на МПС.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки