18 години след първата копка откриха най-големия храм в Асеновград


18 години след първата копка откриха най-големия храм в Асеновград
Снимка: Стара България
29 Октомври 2016, Събота


Идеята за построяването на църквата идва от един сън на Николина Георгиева, която преди повече от 20 г. получава видение.

Автор: Десант

12-ият и най-голям православен храм в Асеновград - "Св. Архангел Михаил", бе открит днес, след строителство, продължило 18 години.

Идеята за построяването на църквата идва от един сън на Николина Георгиева, която преди повече от 20 г. получава видение.

"В съня си аз видях друга църква – по-ниска и по-просторна. В нея имаше един беловлас старец, който не говореше – само благославяше кръстоносците и ги насочваше на изток. Това съвпадаше със свидетелства на кръстоносци за Асеновград. Затова бе избрано това място", разказва Николина, която по професия е лаборант-химик.

В сънищата на тази жена хората се вслушват, защото своеобразната ѝ подготовка да "види" насън точно това място за църква, идва след като пак насън тя е видяла следите на десет параклиса – не само в Асеновград, но и в Храбрино и другаде в Родопите.

Когато хората са започвали да копаят на посочените от нея места, навсякъде са намирали следи от стари християнски сгради. Така че вярата в нейните съновидения е доказана. 

Днес църквата се намира на площад "Зелено дърво" в квартал "Изток". Изградена е изцяло от даренията на благочестиви християни от различни точки на света.

Под храма има параклис-крипта, който е посветен на всички български светии. Там се съхранява и чудотворната икона, на която са изобразени св. Спиридон, св. Атанасий, св. цар Борис-Михаил и св. Стилиян.

Предвижда се в двора на храма да се построи трапезария за социално слаби и бедни хора
и още един параклис.
На втория етаж на сградата ще има жилищна част за свещеника на храма и няколко стаи за гости.

Негово светейшество патриарх Неофит и част от архиереите на Българската православна църква присъстваха на освещаването на новия храм.

В храма беше и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски. Той е участвал в церемонията, с която се дава начало на строителството на храма през 1996 г.

В края на богослужението пристигна министър-председателят Бойко Борисов заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев.

Източник: БГНЕС


В категории: Новини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки