Девня пази следи от епични гладиаторски битки


Девня пази следи от епични гладиаторски битки
30 Октомври 2016, Неделя


15 хиляди души са посетили тази година Музея на мозайките в Девня. Една от причините за огромния интерес към него са археологическите разкопки на късноантичния и ранновизантийски град Марцианопол, които се извършват в непосредствена близост. 

Автор: Десант

15 хиляди души са посетили Музея на мозайките в Девня само през активния туристически сезон тази година. Това е двойно повече в сравнение с лятото на 2015-а, отчете директорът на културното учреждение Иван Сутев.

Причината за този бум е както отварянето на нашия пазар за руски туристи, така и провеждащите се непосредствено до музея археологически разкопки на късноантичния и ранновизантийски град Марцианопол, което е истинска атракция за ценителите на древната история по нашите земи.

Не по-малко интересна за чужденците, особено за западняците, е уникалната експозиция „Музей на индустрията“ от времето на социализма, която се намира на втория етаж. Тя разказва със снимки и предмети историята на девненските заводи и обособяването на промишления комплекс в Долината на голямата химия. Сред експонатите е изложен и Ключът на града, който през изминалото лято навърши 47 години.

Музеят на мозайките съхранява и веществено доказателство за гладиаторските битки, които са се провеждали в амфитеатъра на древния град Марцианопол. Става въпрос за надгробната плоча на гладиатора Тосин Марциан, който според археолозите е загинал при зрелищен бой през III век от н.е.

През Средновековието камъкът е преизползван за покриване на друга гробница, но релефните надписи и изображения, сред които и на куче, са добре запазени.

Музеят, който е изграден върху частна римска сграда с впечатляващи декоративни мозайки, представлява единствената засега социализирана част на късноантичния и ранновизантийски град Марцианопол, който е бил два пъти по-голям от Одесос.

Проучената част на Марцианопол е едва 2% от общата му площ, която се разпростира под съвременния квартал „Река Девня“. Половината от земните пластове не са застроени и няма пречки да бъдат изследвани, казват археолозите.

Затова след дългогодишно прекъсване и по инициатива на кмета на Девня Свилен Шитов през изминалото лято разкопките в резервата бяха подновени, като за целта общината и Регионалният исторически музей финансираха археологическа експедиция с научен ръководител д-р Христо Кузов. Все още изследванията не са приключили. И в момента се проучва земен пласт западно от Музея, където има прави римски улици и вила от късната античност.

„През този период Римската империя не е в добро състояние, архитектурата е занемарена, битът също. Ако разкопките продължат и занапред, ще открием артефакти от по-ранна епоха, когато Империята е била в разцвет“, заяви ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов.

Кметът на Девня е твърдо решен да инвестира в проучванията на хилядолетното културно-историческо наследство на града, защото то има потенциала да засенчи индустриалния му имидж и да го превърне в атрактивна туристическа дестинация.


В категории: Новини , История , Античност , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Radostin Kolchev
31.10.2016 18:30:03
0
0
Гладиаторски клуб MARCIANOPOLIS и СДРУЖЕНИЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ-СКИТИЯ МИНОР LEGIO IIII SCYTHICA

21-ви Май. 2016
МУЗЕЙ НА МОЗАЙКИТЕ – ДЕВНЯ, ТРИДЕСЕТИЛЕТИЯ МУЗЕЙНО ДЕЛО.
Гладиаторски клуб MARCIANOPOLIS
Честване посветено на 30-годишнината на МУЗЕЙ НА МОЗАЙКИТЕ – ДЕВНЯ
Домакин Община ДЕВНЯ

Гладиаторски клуб MARCIANOPOLIS бе удостоен с доверие и на неговите членове бе дадена възможността да проведем първите гладиаторски битки с прекъсване от близо 1500 години ! Тези борби се състояха в чест на античният град MARCIANOPOLIS и на неговото антично минала. Както и за да почетем всички загинали гладиатори на това сакрално място! Наша грижа бе тези борби да бъдат запомнени като първите проведени тук след 15 века.

За първи път в България и на Балканите се организира и проведоха в такъв мащаб гладиаторски битки в духът на Живата история.

6 двойки - 12 спортисти в ролята на гладиатори, се биха на тази антична сцена!

http://legio-iiii-scythica.com/index.php/bg/2015-05-16-19-47-48/2015-06-18-12-44-08/marcianopolis-2016.html
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки