Англичанин искал да купи 10 деца от отец Иван


Англичанин искал да купи 10 деца от отец Иван
30 Октомври 2016, Неделя


Чужденецът бил готов да брои 800 000 лева за малчуганите, щял да ги дава за осиновяване.

Автор: Десант

Англичанин предложил 800 000 лева за 10 деца от приюта в Нови хан, създаден от отец Иван. Бруталната оферта вървяла с обещание децата да бъдат дадени за осиновяване от бездетни семейства в чужбина.

"Чужденецът дойде с преводач, поиска да поговорим", разказва за скандалната случка свещеникът благодетел, цитиран от "Телеграф". "Децата не са прасенца, за да ги продавам", разгневил се отецът и отпратил наглия чужденец въпреки постоянната нужда от пари за приюта.

„Приютът ти ще стане най-модерният и най-големият в цяла Европа”, обещал му англичанинът. От дума на дума станало ясно каква цена ще трябва да плати, за да превърне приюта в дворец. А тя била твърде висока. Чужденецът поискал да вземе със себе си в Англия 10 деца, предложил му по 80 хиляди за хлате.

Отецът отказал изумен. „Как така ще изведе децата. Казах му да си взима шапката и да си тръгва”, споделя пред вестника благодетелят на Нови хан.

Преди дни Отец Иван се канеше да пише до премиера, за да го помоли за помощ за възстановяването на Добридолския манастир „Света Троица“. Отскоро той е игумен в светата обител, която се намира във Врачанско. Състоянието на манастира обаче не е добро, разрушен е и пътят до него.

Затова отец Иван се надява на помощта на правителството. Отделно, той събира помощи и дарения и още един приют – този във монтанското село Якимово, който е взел под личната си опека в момента. За дома за сираци в Нови хан се грижи отец Григорий. Той пое отговорната задача, след като отец Иван прие игуменството.

В Якимово благочестивият отец Иван е дал подслон на 300 души, половината от които са деца. През лятото е поискал да заведе малчуганите на море, но почивката била твърде скъпа, за да си я позволи. Затова пък успял да осигури на 25 деца пътуване в Унгария, където участвали във футболен турнир.

В началото на зимата притесненията за отец Иван стават по-големи. „Не е много добра ситуацията, идва зимата и пак липсват достатъчно дърва и въглища“, споделя той.

Освен това има нужда и от храни. Всеки, който иска да дари, трябва да има предвид, че е важно храните да са дълготрайни и пакетирани.

„Винаги имаме нужда от продукти от първа необходимост – брашно, олио, боб, децата много обичат конфитюр“, посочи отец Иван.

Добавя, че в приюта му са събрали предостатъчно дрехи, затова и зове хората да не носят. Но пък има нужда от лекарства, тъй като част от хората са болни от простуда.


В категории: Новини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки