Пак местим стрелките напред-назад, а има ли смисъл


Пак местим стрелките напред-назад, а има ли смисъл
29 Октомври 2016, Събота




Автор: Диана Славчева

В 4:00 ч. сутринта на 30 октомври щ преместим стрелките на часавниците с един час назад, за да се върнем към „нормалното“ часово време.

Лятното е въведено с цел по-рационално да се използва светлата част на деня, така че да ре реализира икономия на електричество.

Много здравни специалисти обаче са на мнение, че това въртене на стрелките на часовника през пролетта и после през есента, за да се върнем обратно към нормалното време, влияе негативно върху човешкото здраве и комфрот. Твърде се, че преходът към зимното часово време десинхронизира работата на човешкия организъм. А и ползата от тази смяна е доста съмнителна. Особено днес, когато специално у нас, масово се затвориха заводите и предприятията, които осмисляха въвеждането му.

Пък и не е ли по-лесно да се въвжда лятно работно време и просто от пролетта до есента да се ходи наработа час по-рано?!

В доста държави по света очевидно са си направили подобна равносметка и лятното часово време е отменено. По данни от 2012 г. то все още е валидно в 78 страни по света, между които е и България. Стрелките се въртят още в САЩ, Канада, Мексико, Близкия изток, а в Европа – почти навсякъде, с изключение на Исландия, Русия и Беларус.

От това упражнение обаче са се отказали в Страната на изгряващото слънце, Китай, Индия, Сингапур и много азиатски бивши съветски републики.

У нас лятното часово време е въведно... първоаприлски – на 1 април 1979 г. с правителствено решение и може да бъде отменено пак само с решение на кабинета. Не е зле управляващите да намерят време - лятно или зимно, няма значение - и като претеглят всички "за" и "против" да преценят дали пък и ние да не се откажем от това главоболие с въртенето на стрелките и дискомфорта от адаптацията към поредното местене на часовете напред и назад по циферблата.

Или и за това трябва да питаме Брюксел?!

Що е то сезонна физиологична десинхроза

Учените наричат състоянието, което изпадат някои хора при смяната на времето сезонна физиологична десинхроза. При него се нарушава денонощният работен ритъм  на надбъбречните жлези – едни от най-важните регулатори на нашия организъм. Те изработват хормони, които ни допингират с „внезапна” сила в състояние на стрес.

Данните от сухата статистика сочат, че по времето на смяна на часовото време всяка есен, когато се преминава към зимното отмерване на часовете, рязко нараства броят на смъртните случаи по пътищата, като във всяко трето произшествие жертвите са пешеходци. Увеличава се и броят на хората, които търсят медицинска помощ. Зачестяват оплакванията от сърдечни проблеми. Провокират се депресии, хипертонични кризи, инфаркти, обостране на хроничните заболявания и дори затлъстяване...



В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки