Платна на Иван Мърквичка показват в Поморие за Деня на будителите


Платна на Иван Мърквичка показват в Поморие за Деня на будителите
29 Октомври 2016, Събота


Новата градска художествена галерия в Поморие до броени дни отваря врати, за да посрещне първите таланти и ценители на изкуството.

Автор: Десант

Дългоочакваният културен дом в Поморие вече е приютил десетки творби, част от съществуващия местен фонд на движимо и недвижимо духовно наследство. За първи път обаче в морското градче ще бъдат изложени и уникални платна и пластики, създадени преди повече от 100 години от класиците в българското изобразително изкуство.

Владимир Димитров - Майстора, Иван Мърквичка, Димитър Гюдженов и Дечко Узунов са част от именитите автори, чиито творби гостуват в Поморие, специално за откриването на градската художествена галерия.

Те ще бъдат изложени до 10 декември 2016 г., благодарение на БХГ „Петко Задгорски“, ХГ Казанлък, ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, ХГ Стара Загора, ХГ „Никола Маринов“ – Търговище и ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен.

Градската художествена галерия в Поморие официална ще бъде открита на 1 ноември, в Деня на народните будители на 1 ноември, 11,00 часа.

Изграждането на галерията е по проект „Осигуряване на достъп до културно наследство и културни продукти в Община Поморие чрез отваряне за посещения на сгради с културно-историческа стойност и разработване на нови дигитални съдържания в областта на културното наследство“. Средствата са 100 % безвъзмездна финансова помощ по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП)  2009-2014 г.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки