Древен ръкопис на иврит бе намесен в споровете на Израел с ЮНЕСКО


Древен ръкопис на иврит бе намесен в споровете на Израел с ЮНЕСКО
27 Октомври 2016, Четвъртък


Нетаняху размаха наскоро открит папирус с надпис на повече от 2700 години


Израелски археолози откриха ръкопис от  VII в. пр. Хр., в който се намира най-ранното споменаване на Йерусалим на иврит извън библейските текстове, съобщиха в четвъртък световните медии.

Текстът върху папируса, известяващ за изпращането на партида с вино, незабавно е използван от израелските политици като аргумент в разразилите се през последната седмица спорове в ЮНЕСКО за историческия характер и цивилизационната принадлежност на града.

„От царската прислужница от Наарта мехове с вино в Йерусалим“ - така разшифроват текста учените. От израелското управление на древностите отбелязват, че ценният артефакт е иззет от иманяри, които признали, че са го намерили в една пещера в Юдейската пустиня.

„Това е послание от миналото за ЮНЕСКО... То обяснява на иврит нашата връзка с Йерусалим и централното значение на града... Надписът е на повече от 2700 години и не е на арабски, арамейски, гръцки или латински. Той е на иврит“ - подчертава израелският премиер Бинямин Нетаняху.

Припомняме, че официален Израел преустанови сътрудничеството си с ЮНЕСКО след като организацията прие резолюция, игнорираща – по мнението на Тел Авив – връзката на еврейския народ със Стената на плача и светите места в древния град.


В категории: Новини , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки