Как ще се доказва, че едно дете е циганче, пита евродепутатът Ангел Джамбазки


Как ще се доказва, че едно дете е циганче, пита евродепутатът Ангел Джамбазки
Снимка: kaminata.net
26 Октомври 2016, Сряда





Ехото от скандала с ромските стипендии не заглъхва, а с нова сила продължава да ехти. Навръх Димитровден резонансът бе подсилен не от кой да е, ами лично от самите роми, и по-точно от партията „Евророма“, чийто председател Цветелин Кънчев разпространи писмо до просветния министър Меглена Кунева.

В него ромският лидер предупреждава, че програматата на МОН, с която ученици от цигански произход ще получават стипендии при успех от едва 3,50, ще нагнети напрежение не само вътре в ромската общност, но и в цялото българско общество.

От „Евророма” отбелязват, че отговарящите на изискванията за стипендия ученици са много над 6000, а не 600 в цялата страна, както твърдеше Кунева. „Защо българските ученици от социално слабите семейства трябва да бъдат разделяни и „мотивирани ” според етническият им произход?” - възмущават се хората на Кънчев.

Те подозират, че в крайна сметка целта е да се премести вниманието на обществото от бежанците към циганите.

Междувременно протестно писмо до Кунева бе разпространено и от Сдружение „Родопски хайдути“, в което шефката на образователното ведомство е обвинена, че за пореден път е доказала своята некомпетентност.

В документа се изтъква, че в Смолянския край живеят и мюсюлмани, и християни, но всички се самоопределят като българи. Подчертава се също, че тамошните училища са водещи по успех в страната и затова родопските хайдути смятат, че именно техните ученици трябва да бъдат поощрявани финансово.

От сдружението припомнят и как преди време Меглена Кунева в едно предаване по националната ни телевизия е говорила за „примера с пръчките на хан Крум“, давайки случая като пример за образователните пропуски на министърката.

В свое видеоизявление във „Фейсбук“ евродепутатът Ангел Джамбазки също остро изрази несгласие с лансираната от МОН и министър Кунева идея за ромските стипендии, която окачестви като опит за сегрегация и разделяне на българското общество на основата на произхода на гражданите му.

Според Джамбазки намерението на образователното ведомство, начело на което стои представител на реформаторите, цели РБ предизборно да купи циганските гласове.

Евродепутатът зададе и резонният въпрос как ще се доказва, че едно дете е циганче, след като това не е отразено нито в акта му за раждане, нито в бележник или някакъв друг документ.

Също така Джамбазки изрази недоумение от неяснотата кой стои зад т.нар Ромски образователен фонд, който ще осигурява парите за скандалните стипендии и как се допуска партньорството с държавната институция на някаква съмнителна неправителствителствена организация?! Това – изтъкна той – създава опасност утре на някой катарски образователен фонда да се разреши да учи българчетата на радикален ислям.

В своя декларация Патриотичният фронт изтъкна, че сбърканият модел на интеграция у нас формира в ромската общност убеждението, че получаването на пари и трудът нямат нищо общо помежду си, като предложената от просветното министерство стипендия само затвърждава този модел.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки