Вече има три обвинения по аферата ИАРА


Вече има три обвинения по аферата ИАРА
26 Октомври 2016, Сряда


Вече бившият шеф на агенцията по рибарство Янчо Янев, инспектор Златин Георгиев и техният помагач Петър Генов ще отговарят за източване на европейски сресдтва в особено големи размери

Автор: Десант

Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняеми Янчо Янев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), както и Златин Георгиев и Петър Генов съответно като извършител и помагач за получаване на средства от Европейския съюз въз основа на неверни сведения – престъпление по 248а от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Софийска градска прокуратура.

Янчо Янев, в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на ИАРА, е отпуснал средства в размер на 59 972.15 лв. (85% от Европейския фонд по рибарство и 15% от Държавния бюджет на РБългария), като безвъзмездна финансова помощ. В същото време той е знаел, че представените пред Агенцията данни от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата „Капитан Зет“, са с невярно съдържание.

Златин Георгиев, инспектор в ИАРА, е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред Агенцията неверни сведения, свързани с посочената по-горе фирма, и получил 59 972.15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с ЕС.

Петър Генов е привлечен като обвиняем в съучастие като помагам, тъй като чрез действията си умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените по-горе средства от фондове, свързани с ЕС.

На Янев, Георгиев и Генов е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от по 20 000 лв., както и с постановление на прокурор им е наложена забрана да напускат пределите на страната.

Междувременно министърът на земеделието Десислава Танева подписа заповед за уволнението на Янев.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки