ДАНС удари ИАРА, трима от агенцията са в ареста


ДАНС удари ИАРА, трима от агенцията са в ареста
25 Октомври 2016, Вторник


Проверките в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са във връзка със злоупотреби с евросредства

Автор: Светлана Николова

Шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев е задържан за срок от 24 часа. Заедно с него в ареста са и други двама, единият от които също е служител на ИАРА от Бургас. Това е станало още на 24 октомври вечерта, когато спецзвеното „Антикорупция“ влезе на внезапни проверки едновременно в три подразделения на ИАРА – в Бургас, в Ямбол и в София.

Операцията е за злоупотреба с евросредства. За нея има разрешение на съда. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Нова телевизия тази сутрин.

„Иззети са много документи. Сред задържаните е изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Другите двама задържани са -  служител на ИАРА, а за другото лице няма да съобщим с какво се е занимавал, за да не пречим на разследването. Става дума за отпускането на субсидии на дружества, подали неверни данни. Това е ставало със знанието на изпълнителния директор на Агенцията", уточни още Румяна Арнаудова.

Тя обаче отказа да каже за какви суми става дума, за да не пречи на разследването. Очаква се днес да бъдат повдигнати обвинения на различни лица.

Според източник на бургаския сайт Флагман.бг специализираната операция на МВР и прокуратурата е по сигнал за отклоняване на крупни суми при финансиране на големи рибовъдни стопанства и ферми за миди.

"Така наречените колектори - инсталации за развъждане на миди например са изключително скъпи, имало е и сигнали за неправомерно разпределение на квоти за улов на калкан", казва източникът на Флагман.бг.

Изданието уточнява, че не е ясно дали сигналите не са доноси от недоволни от новото ръководство на ИАРА.

Освен документация, при акцията са иззети и компютрите от кабинетите на изпълнителния директор Янчо Янев, заместничката му по административната част Галя Мачорска, на финансовия директор Михаил Златев.

Обиск е имало и в кабинета на Ясен Киров, който е пристигнал в централното управление на ИАРА с длъжност втори заместник изпълнителен директор, със същия ранг като на Мачорска. Това според запознати било твърде странно назначение, извършено през юли 2016 г. Киров дотогава бил обикновен инспектор в ямболския офис на ИАРА, пише Флагман.бг.

ИАРА управлява Програмата рибарство с бюджет от 113 млн. евро за периода 2014-2020 г. От тях 88 милиона евро са от европейски фондове. Програмата беше одобрена от Европейската комисия в края на 2015 г.

Средствата трябва да бъдат използвани за осъвременяване на риболовната инфраструктура, насърчаване на иновациите, събиране на морски отпадъци, развитие на нови форми на приходи за риболовците.

Янчо Янев работи от 2009 г. в Агенцията по рибарство. Той беше назначен за изпълнителен директор през август 2014 г. след поредица от скандали, свързани с работата й. Тогава, с решение на министъра на земеделието и храните Васил Грудев бе освободен от длъжност тогавашния шеф Майдън Сакаджиев.

През медиите бе огласена информация, че това е станало  след анализ на дейността на агенцията и установени забавяния в работата й. Причините за освобождаване на Сакаджиев бяха  свързани със системно неизпълнение на задължения от страна на ИАРА, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството.

Поради забавянето, срещу Република България бе стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Янчо Янев бе назначен на поста с благословията на служебния премиер Георги Близнашки.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки