Графити превръщат Гранит в най-пъстрото населено място у нас


Графити превръщат Гранит в най-пъстрото населено място у нас
24 Октомври 2016, Понеделник





Пъстри са населените места в България, като всяко едно от тях си има поне една местна забележителност. Съдбата обаче е била щедра към старозагорското село Гранит. В центъра му извисява ръст най-старото широколистно дърво у нас.



Ветеранът е от рода летен дъб и възрастта му се изчислява на около 1650 години! Поникнал е през 345 г. – полови век преди обособяването на Византия като Източна Римска империя и повече от 3 века преди раждането на Дунавска България.



Тази събота – 22 октомври, Гранит отбеляза своя празник, като в рамките на събора му бе проведен и ежегодният Фестивал за улично изкуство – Гранит графит фест, чието начало е поставено преди една петилетка, пред 2011 г.


Форумът е превърнал селото в най-изрисуваното в България. Много от къщите му са украсени с графити с най-различни мотиви – от увековечаване върху стените им на най-старото дърво до запечатване върху мазилката на важни за населеното място събития или просто закачливи надписи.


Уличното изкуство е успяло да промени изцяло физиономията на Гранит и облика на старите запустели сгради в него. Но има и местни жители, които с удоволствие предоставят домовете си на художниците, за да развихрят върху фасадите им въображението си.



В категории: Новини , Населени места , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки