Кюлевча изпраща октомври с младо вино и пресен суджук


Кюлевча изпраща октомври с младо вино и пресен суджук
24 Октомври 2016, Понеделник





В предпоследния ден на октомври шуменското село Кюлевча ще изпрати есента и ще се приготви за посрещането на предстоящия зимен сезон с петото юбилейно издание на Фестивала на младото вино и пресния суджук.

Организаторите от НЧ „Каменен стълб-1888” предизвикват винарите да се включат в надпреварата за най-добро вино в категориите – бяло, червено и розе. Гостите на феста пък ще могат да опитат пресните суджуци на местните майстори на вкусния домашен колбас, както и да дегустират тукашните вина.

Богата фолклорна програма ще вдига градусите на настроението.

Село Кюлевча се е сгушило на около 3 км. югоизточно от Мадара под скалния венец на Провадийското плато, където се намира и една от най-знаковите забележителности в страната ни – Мадарският конник.

Любопитен момент от историята на населеното място е, че през 1936 г. кюлевчани даряват на цар Борис ІІІ тридесетина декара от своето землище, за да си построи там дворец. Негово величество обаче поставя в тази земя основите на резервата „Мадарски конник“, чиято площ през годините се разширява значително.

Царският спомен от онези времена и до днес е жив и изисява ръст край Голямата пещера на Мадара – това е една секвоя, засадена там лично от самия монарх.


В категории: Новини , Традиции , Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки