Валонците удържат фронта срещу СЕТА


Валонците удържат фронта срещу СЕТА
24 Октомври 2016, Понеделник


Белгийският регион Валония продължава да слага прът в колелата на заробващия договор за свободна търговия между ЕС и Канада. Валонците отхвърлят какъвто и да било ултиматум от Брюксел и заявяват, че са разочаровани от новото предложение, целящо да разсея опасенията на  белгийската провинция.

Автор: ЯЬна Славянска

Белгийският регион Валония продължава да слага прът в колелата на заробващия договор за свободна търговия между ЕС и Канада. Валонците отхвърлят какъвто и да било ултиматум от Брюксел и заявяват, че са разочаровани от новото предложение, целящо да разсея опасенията на  белгийската провинция.

Без тяхното съгласие, Белгия няма как да подпише споразумението и тя остава единствената страна от 28-те членки на Европейския съюз, която отказва да стори това.

Европейските институции са в шок, тъй като тяхното желание бе до вечерта в понеделник да се постигне договореност с белгийците.

Председателят на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си срещу споразумението и искането за „радикални промени" в текстовете. Те потвърдиха тази си позиция и през септември.

Той добави, че вече е създадена истинска каша от документи – 300 страници съдържат споразумението, още 1300 страници са пълни с анекси и към всичко това са добавени куп декларации и писма.

Припомняме, че за четвъртък в Брюксел е насочена срещата на високото равнище и порафирането на текста, на която ще присъства лично канадският премиер Джъстин Трюдо.

Председателят на Европейския съвет, обединяващ представителите на 28-те страни членки на ЕС, Доналд Туск в неделя даде на Белгия срок до понеделник вечерта да каже „да" или „не" за подписването на CETA.

По сведения на европейски дипломат, службите на Европейската комисия са изпратили в неделя сутринта документ до социалиста Пол Маниет и до постоянния представител на Белгия в ЕС, като текстът му от страница и половина съдържа проект за евентуална декларация на кралството, засягаща защитата на инвестициите, „който отговаря на всички резерви, за които информира г-н Маниет".

Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните проблеми на СЕТА. Причината за това е възможността, давана на мултинационалните компании, които инвестират в чужда страна, да внасят иск срещу държава, водеща политика, която противоречи на техните интереси, отбелязва "Франс прес", цитирана от БТА.

Именно приоритетът, даван на корпоративните частни интереси над местните законодателства, е препъникамъчето пред СЕТА, защото това окончателно ще загроби социално ориентираната досега европейска икономика.

Валония съзира в споразумението с канадците наченките на договора за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) или Тафта, който е много непопулярен и по който ЕС много скрупульозно преговаря със САЩ, и настоява за повече гаранции за защита от могъщите многонационални компании.

Международните наблюдатели коментират, че дори в случай, че търговското споразумение между ЕС и Канада все пак бъде подписано, неговата ратификация може да продължи с години, а докато този процес не приключи напълно, договореностите ще бъдат прилагани само временно и частично. СЕТА трябва да получи благословията на общо 38 национални и регионални парламента в страните членки на ЕС.

Канада и Евросъюзът постигнаха политическо съгласие за пописването на споразумението за свободна търговия през 2013 г.  По оценки на Еврокомисията конвенцията между северноамериканската страна и европейското обединение ще премахне близо 99 процента от сега съществуващите митнически такси и мита. Предвижда се и увеличение на квотите за износ на млечна продукция от ЕС в Канада и на канадско месо на Стария континент.

За страната на клена Европейският съюз е вторият по големина пазар, макар че към него е ориентиран едва 10 на сто от експорта. Останалото заминава за САЩ. За някои от стоките – автомобили, част от селскостопанската продукция и риболова, споразумението предвижда митата да се намалят поетапно до нулевото равнище.

Федералните власти обещават да въведат  компенсационни мерки за канадските фермери, които евентуално ще понесат загуби от нарастването на евтиния европейски импорт на млечни продукти. Но пък огромна сметка от евтиния внос ще имат канадските преработвателни предприятия.

За гражданите на България и Румъния споразумението предвижда отпадане на визовия режим, но както неотдавна коментира депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, тази милостиня прикрива много големи икономически опасности за страната ни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки