Невероятно, но факт! Шият чанти и обувки от... рибешка кожа


Невероятно, но факт! Шият чанти и обувки от... рибешка кожа
22 Октомври 2016, Събота




Автор: Десант

Почти на всеки му се е налагало да дере я костур, я сулка, я скобар или някой друг вид риба. Но едва ли му е хрумвало, че одраната кожа може да бъде използвана за нещо.

Може – невероятно, но факт! В Ингушетия например има огромна фабрика за обработване на рибешка кожа и производство на най-различни изделия от нея – от обувки и чанти до елегантни украшения.

Необичайната суровина постъпва в предприятието във вид на замразени брикети, като най-често се извлича от деликатесната сьомга, която и най-добре попива боите, с които кожите се оцветяват.

„Кожите добиваме в Прибалтика – от там, където правят уловената риба на филета. Те трябва да са без полепнали мазнини и без никакви механични повреди“ – споделя в репортаж за руската телевизия „Мир 24“ заместник производственият директор на ингушетското предприятия Адам Албагачиев.

Обработването започва с размразяването на суровината, като за целта брикетите се накисват в големи баки със специален разтвор, който обезмаслява материала и го прави по-мек. След няколко дни рибешката кожа вече изглежда като изсушени тютюневи листа.

Това вече е полуфабрикатът. В този си вид тя отново се нарежда в баките и й се добавя изкуствена мазнина, за да стане по-еластична и здрава.

По-късно кожата се боядисва – това може да стане във всякаква багра, освен в бяло, тъй като в този пигмент по принцип си съществува в нея. Цветът трябва да се фиксира и повърхността се грундира. От това какво е финалното покритие зависи и дали тя ще е матова или гланцирана.

Заключителният етап включва топлинна обработка под преса.

Технолозите от завода в Ингушетия разкриват, че не само кожата на сьомгата става за работа. От калмарите например може да се направят абажури или щори. Но те са доста скъпа стока – предупреждава Албагачиев. И има защо – калмарската кожа е много тънка и чувствителна, но в същото време е много плътна и светлината не може да прозира през нея.

Калмари, сьомга, пъстърва и дори шаран – това са водните обитатели, с материал от които работят в предприятието. Ежемесечно в него се обработват до 20 хиляди кожи, като малка част от тях отиват за производството на галантерия.

Майсторите в завода твърдят, че за изработването на корици за паспорти и ключодържатели най-подходяща е кожата от сьомга, но за декорирането на кутии за бижута и канцеларски потреби най-често се използва кожа от шаран.

Нищо чудно в скоро време екзотичната материя да стане новия хит в бъдещите модни сезони и по прет-а-портетата вместо манекенки  да видим истински русалки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки