Всеки вече може да сготви „Гозбите на старите българи“


Всеки вече може да сготви „Гозбите на старите българи“
13 Октомври 2016, Четвъртък


В българското семейство някога готвенето е било истински ритуал. Нямало е заведения за „бързо  хранене“, нямало е кулинарни щандове нито пък полуфабрикати, които да „спасяват“ менюто на фамилията, когато на домакинята не й е оставало време да сготви покрай останалата шетня.


Самата кухня на българина от ХІХ и началото на ХХ век изобщо не е приличала на днешната – ястията се забърквали от истински продукти, които сега наричаме „еко“, без никакви Е-та, модифицирани нишестета, соеви протеини и пр.

В онези години приготвянето на храната понякога отнемало цял ден. Само за приготвянето на кекс например яйцата се биели с тел близо час. И макар повечето манджи да били прости и без кой знае какви гурме масрафи, народът отбелязвал: „Яде коприва, пък носи коприна“!

Тайните на този позабравен вече кулинарен свят разкрива книгата „Гозбите на старите българи“, която вече е в книжарниците, а на 13 октомври (четвъртък) от 17.30 ч. ще бъде представена в ловешката Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Изданието предлага любимите рецепти на известни с гастрономическите си умения наши писатели, поети, политици и обикновени българи от старо време, сред които Алеко Константинов, Петко Р. Славейков, Тодор Бурмов, Драган Цанков, Чудомир, Султана Рачо Петрова и дори Константин Иречек.

Съставителките на сборника – литературоведът Румяна Пенчева и философът Мирела Константинова, се запознават по време на честване на 120-годишния юбилей от първото издаване на романа „Под игото“. Но не само Иван Вазов косвено съдейства за реализирането на този проект. Решаваща е една тетрадка с готварски рецепти на прислужницата в дома на Стилиян Чилингиров, която вдъхновява идеята за „Гозбите на старите българи“.

Мнозина от нашите писатели и политици се оказват любители на хубавата трапеза. Техните писма, дневници, спомени и бележници, достигнали до нас, пазят любопитни подробности за техните предпочитания в храненето. Използвани са и данни, открити в стари кулинарни книги, вестници, исторически четива, домакински списания и архиви.

Някои от изнесените факти днес изглеждат наивни и дори предизвикват усмивки, но са изключително интересно свидетелство за времето си. А за съвременния български читател остава изкушението да сервира на масата си основно блюдо или сладкиш, каквито са забърквали известни личности от близкото и далечното ни минало.


Боб чорба с чесън (Константин Иречек)

300 г зрял боб, 5 червени печени чушки, 1 глава чесън, 1 глава лук, 1 домат, растителна мазнина, чубрица, сол, червен пипер.

Бобът накисваме от вечерта в студена вода. На следващия ден слагаме в тенджера и варим 15-20 мин. Изцеждаме първата вода и изхвърляме. Наливаме нова студена вода и слагаме да заври. Щом заври, нарязваме чушките, лука, чесъна и добавяме към боба. Посоляваме и варим около 1 ч на тих огън. Добавяме настърган домат и чубрицата и варим още около половин час. Правим запръжка и добавяме към боба. Запръжката правим от растителна мазнина, брашно и червен пипер. Оставяме да ври със запръжката 10 мин и снемаме от огъня.

Сервираме чорбата топла, поръсена с джоджен и магданоз.


В категории: Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки