Ще правят четири нови паметни пунктове в Габровско


Ще правят четири нови паметни пунктове в Габровско
09 Октомври 2016, Неделя




Автор: Десант

На четири места в Стара планина, граничещи с района на Габрово, ще бъдат изработени и поставени паметни пунктове по повод събития, случили се там, съобщава gabrovonews.bg.

Първото събитие, което ще бъде увековечено, е битката през 1190 г. на византийския император Исак II Ангел с армията на Асен и Петър, която според историческите извори се е състояла в района на Тревненския балкан, някъде по Верейския път. Тя има голяма роля за началото на Второто Българско царство.

Планира се да се направи Стена на смелостта, която от едната си страна ще има барелеф, а от другата ще бъдат изписани подробности около събитието.

На същото това място, 700 години след битката на Асен и Петър с Исак Ангел, са се позиционирали и части от руските войски по време на Шипченската епопея. Там е имало лагер, бранещ левия фланг на Шипченската позиция.

Намерението е там да бъде поставен постамент с кръст. Такъв кръст ще бъде издигнат и под връх Кръстец.

В случай, че бъдат намерени средства и финансиране от държавата или спомоществователи, има идея да бъде изграден и паметник на Патриарх Евтимий, който според легендите е бил изпратен в Плачковци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки