Последен ден за изложбата на скъпоценни камъни в София


Последен ден за изложбата на скъпоценни камъни в София
09 Октомври 2016, Неделя


Ако минералите, фосилите и скъпоценните камъни ви привличат, все още имате време за уникалната сбирка в Нациноалния музей „Земята и хората”

Автор: Десант

Изложението ще бъде закрито в края на неделния ден, така че желаещите да се докоснат до тази красота от недрата на земята, могат да го сторят.

Близо 60 изложители са се включили в традиционните „Дни на минералите” тази година. Между тях има фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири.

Със свои колекции участват 3 университета: Софийският „Св. Климент Охридски”, Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски” и Нов Български. Участие в изложението имат още и колекционери от: Германия, Румъния, Сърбия и Армения.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите се предлагат разнообразни минерали от български находища, с които страната ни е известна.

Има редки и екзотични минерали, образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.

Помислено е и за малките посетители. Днес децата ще могат да се включат в играта „Треска за злато”, в която ще се учат как се промива злато от речен пясък. Ще се изненадат и като видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица.

Във връзка с 30-та годишнина от създаването си, музеят е организатор и домакин на конференция „Социалните функции на музея през ХХІ век”, която ще се проведе на 6 и 7 октомври. Ще участват водещи учени в областта на музеологията, представители на музеи от столицата и страната.


В категории: Новини , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки