Рога на благородни елени станаха експонати в изложба


Рога на благородни елени станаха експонати в изложба
Снимка: Екип 7
08 Октомври 2016, Събота




Автор: Десант

Уникална изложба на трофейни рога от благородни елени беше открита във Втори ловен дом в Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“.

И десетте експоната в нея са от животни, отстреляни през този сезон от гости на резервата от Германия, Франция и Испания, съобщава разградското издание „Екип 7“.

Девет от трофеите са с медали – три златни, три сребърни и още толкова бронзови. Това по думите на директора на стопанството инж. Кирил Колев говори за качествено добрия ген на елените на територията му.

Общата стойност на представените рога е 55 174 евро, като най-скъпият сред чифтовете е оценен на 18 850 евро. Той е от 10-годишно животно и е с тегло 13,010 кг.

Един от гостите на изложбата – новият директор на Северноцентралното държавно предприятие - Габрово инж. Тодор Бонев, под чиято шапка е резервата, разкри, че благодарение на добрата работа по популацията и селекцията във всички стопанства на предприятието, приходите за ловна дейност през последните години са скочили в пъти – от 580 000 лева през 2011 г. на 1 800 000 лева през 2015 г. Само във „Воден - Ири-Хисар“ през миналата година те са били 259 000 лева, а от началото на 2016 г. до момента достигат 181 000 лева.

По време на изложбата специалисти от Лесотехническия университет представиха трофеен анализ на експонатите. Те обявиха, че в последните две години се наблюдава ръст на запасите в стопанствата и сериозен напредък в стопанисването на благородния ни елен, който се слави като една от най-силните популации на този вид в света.


Във „Воден – Ири Хисар“ имат намерение да превърнат тази проява в традиция, като се надяват и други стопанства да се включват със свои трофеи.


В категории: Парадокси , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки