Български отбор търси подкрепа за състезание по синтетична биология


Български отбор търси подкрепа за състезание по синтетична биология
07 Октомври 2016, Петък


Екипът ще се представи с иновационния си проект "Говорещи бацили"

Автор: Десант

Първият български отбор по синтетична билогия е избран сред 300 други екипа от млади учени от цял свят, за да представи страната ни на престижното световно състезание по синтетична биология iGEM.

В него участват 15 студенти трети курс, възпитаници на Медицински университет –София, Технически университет – София и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Финалът на световната научна надпревара на високотехнологични проекти ще бъде в края на октомври в Бостън, САЩ. Проектът на българския отбор „Говорещи бактерии“, цели да се създадат бацили, които да се оцветяват в различен цвят в зависимост от какво имат нужда в средата, в която се намират.

Замисълът е концептуален и иновативен, а резултатите от него ще имат широко практическо приложение в различни области и ще отворят нови научни врати в сектора на биотехнологиите.


С помощта на дарители и кампания за продажба на тениски с логото на отбора, членовете му вече са събрали част от нужните средства.. „София Тех Парк“ АД и Сдружение за научноизследователска и развойна дейност са осигурили необходимите инфраструктура и оборудване в лаборатория „БиоИнфоТех“. Но, за съжаление, това все още не е достатъчно за довършване на научните проучвания и за организиране на пътуването за финала на състезанието в Америка.

Представянето на младите ни учени пред света е обречено на провал, ако не получат необходимото допълнително финансиране от 15 000 лева. Затова са разкрити дарителски сметки, които всеки, който желае да подпомогне българския отбор за престижното състезание, може да намери на интернет адрес: http://www.igem-bulgaria.com



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки