Расте броят на желаещите за военно обучение


Расте броят на желаещите за военно обучение
07 Октомври 2016, Петък


В курса по "начална военна подготовка" може да се включи всеки български гражданин

Автор: Снимка: МО

10 октомври ще е първият учебен ден на втория курс „Начална военна подготовка“ за български граждани, който се провежда в Единен център за начална военна подготовка във военно формирование 22160 в Плевен (бившето ШЗО). Обучението ще продължи до 25 ноември 2016 г.

В курса има записани 92-ма български граждани, от които 70 момчета и 22 момичета. Броят на кандидатите за обучение във втория по рода си курс „Начална военна подготовка“ за български граждани в сравнение с този, проведен за първи път през април месец 2016 г., се е увеличил два пъти, хвалят се от Министерството на отбраната. А това налага разпределението на обучаемите в две групи за периодите 10-28 октомври и 7-25 ноември.

До тази година за тези курсове можеше да кандидатстват само студенти, но вече всеки български граждани, желаещ да получи начална военна подготовка, може да премине това обучение, което  организира Министерството на отбраната.

Приетите за обучение кандидати сключват договори като за времето на провеждането му се осигурява настаняване, изхранване, униформа, безплатно медицинско обслужване, застраховка.

Оттам военното ведомство уточняват, че обучението завършва с полагане на изпити по учебната програма на съответния курс и военна клетва по реда на уставите на въоръжените сили в съответния специализиран учебен център.

На успешно завършилите курса се издава свидетелство/удостоверение, връчва им се значка „Начална военна подготовка“ и им се присвоява военно звание „редник”, след което се вписват на военен отчет.

Курсът се реализира съгласно чл. 31, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и в изпълнение на чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Информация за предстоящи записвания може да се получи от интернет страниците на Министерството на отбраната и на Централното военно окръжие (военните окръжия, областните военни отдели и офисите за военен отчет в общините/районите).

Припомняме, че от народните представители от Патриотичния фронт предложиха законопроект за връщането на наборната военна служба и военното обучение в средния курс, който обаче не бе приет при гласуването му в пленарна зала.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки