Раждането на една усмивка, обединила в празник цялата планета


Раждането на една усмивка, обединила в празник цялата планета
07 Октомври 2016, Петък




Автор: Десант

Всяка година в първия петък на октомври светът отбелязва Международния ден на усмивката.  Негов символ е жълтият емотикон с усмихнатото лице.

Интересна е историята на неговото създаване. Той се „ражда“ през далечната 1963 г. в една американска застрахователна компания, която се обръща към художника Харви Бел да им направи логотип. Той създава кръглото засмяно личице, за което му плащат всичко на всичко... 50 долара.

„Усмивката“ се появява върху фирмените значки, които всеки от служителите на компанията носи на ревера си. Те толкова се харесали на клиентите, че от партидата бил направен нов тираж. И така лека-полека усмихнатото жълто личице покорява света.

А в последствие Харви Бел поставя началото и на Международния ден на усмивката, като сам се определя за „международен посланик на щастието“. Замисълът му е първият петък на октомври трябва да бъде ден, посветен на „доброто настроение и добрите дела“ и да преминава под мотото: „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне".

Тази година празникът се чества на 7 октомври. Според Бел именно есента е сезонът, когато на фона на листопада и оттеглящата се за зимен покой природа, хората се нуждаят от повече ведрост и оптимизъм.

За първи път денят на усмивката е отбелязан в американския град Уорчестър, щата Масачузетс, на 1 октомври 1999 г. Тогава хиляди ученици са изготвили картички с усмихнатото лице, които разпратили по болници и клиники.

Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице и това се превръща в традиция през следващите години.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки