По здрач: В няколко български града се очаква нашествие на прилепи


По здрач: В няколко български града се очаква нашествие на прилепи
06 Октомври 2016, Четвъртък




Автор: Десант

За 20-ти пореден път България ще се потопи в Нощта на прилепите. Инициативата тръгва от Франция и Полша през 1990 г. и вече е част от международна кампания, която се отбелязва в над 30 страни по света.

Специално подготвена презентация на пловдивския природонаучен музей ще запознава жителите и гостите на Града под тепетата с любопитни подробности за летящите мишки и с какво те са полезни за човека. Посетителите ще имат възможността да се натъкмят с пещерна екипировка и да се вживеят в ролята на изследователи на прилепи.

По тъмна доба участниците в Международната нощ на прилепите ще се съберат в градската градина, където с помощта на специален детектор ще могат да подслушват прилепите на живо.

Поредица от занимателни игри, уроци, работилници и презентации пък ще има в Русе. Организатори на събитията там са Регионалният исторически музей в партньорство с русенските спелеоклубове „Приста” и „Академик”, както и на местната общинска администрация.

Програмата ще започне от 17 ч. на 7 октомври с открит урок в Лапидариума, на който инструктор пещерняк ще демонстрира начините за връзване на възли и способите за обезопасяване и осигуряване при работа с въже. Ще има и практическо занятие с възможност за спускане по въжета.

По същото време ще отвори врати и работилница за рязане, оцветяване и връзване на домино, като целта ще е да се пресътвори силует на прилеп. Под ръководството на аниматори от Екомузей с аквариум ще се проведе „Игра в тунел – да бъдеш прилеп“, ще се извърши маркиране на „прилепи“ и ще се разяснят методите за улавянето на батманите.

Специална презентация ще се фокусира върху биологията на прилепите и работата с детектор за ултразвук. Предвидени са също лазерно шоу и прожекция на филма „На гости в мрака“.

За втора поредна година в международната инициатива се включи и Благоевград, където нощ на едни от най-интересните животни на планетата бе отбелязана още на 20 септември. Тогава ученици преживяха различни „Зелени приключения“ с „прилепни“ истории, организирани от регионалния исторически музей в града.

В Стара Загора пък здрачът в нощта на батманите ще падне на 2 ноември. Служителите в тамошната библиотека „Захари Княжески" ще положат усилия да накарат малчуганите да обикнат летящите мишоци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки