Въвежда се нов етикет - "планински продукт"


Въвежда се нов етикет -
Снимка:ООН
05 Октомври 2016, Сряда


С него ще се обозначават редки семена на черен амарант от боливийските Анди, кайсии от Казахстан и други расли на високо плодове и подправки

Автор: Десант

Скоро по рафтовете на магазините в различните страни по света ще се появят кайсии от Киргизстан, отгледани в планинската Баткенска област, редки семена на черен амарант от боливийските Анди, както и много други стоки – кафе, чай и подправки, с нова маркировка, обозначаваща ги като „планински продукт“ – съобщава сайтът на ООН.

В последната седмица на септември Организацията за прехрана и земеделие FAO обяви началото на осъществяването на програма по доброволно обозначаване на планинските продукти, чиято цел е да облекчи достъпа до международните пазари на дребните производители от планинските райони в развиващите се страни.

Новият етикет ще позволи да се прави ценова надбавка върху стоките, чиято реализация спомага за поддържането на биоразнообразието и културните традиции на планинските общини.

Отдалечеността на основните транспортни маршрути и изолацията на тези райони често играят ограничаваща роля за достъпа на производителите до пазари, кредити и информация.

А въведената маркировка, от своя страна, ще помогне на потребителите да допринесат за опазването на околната среда и едновременно с това ще отстрани факторите, които тласкат фермерите към използването на производствени методи, които нанасят щети на природата.

Обозначаването на планинската продукция не е задължително и не заменя останалите видове етикиране, приети от националните законодателства, уточняват от световната организация.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки