Световната седмица на космоса изпадна от календара у нас


Световната седмица на космоса изпадна от календара у нас
05 Октомври 2016, Сряда




Автор: Десант

Всяка година в периода от 4 до 10 октомври светът отбелязва седмицата на космоса. Тази година мероприятията, посветени на нея, целят да привлекат вниманието към дистанционните наблюдения на Земята от дълбините на космическото пространство.

Решението за провеждането на Световната седмица на космоса е взето на 6 декември 1999 г. от Генералната асамблея на ООН. Началната дата е определена от паметния 4 октомври 1957 г., когато е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята – „Спутник 1“, а на крайната – 10 октомври, през 1967 г. влиза в сила Договорът за принципите на дейността на държавите по изследване и използуване на космическото пространство.

Космическата седмица се отбелязва по цялата планета. По данни на ООН, мероприятията, планирани за 2016 г., са над хиляда и ще се проведат в 73 страни по света.

Очевидно България не влиза в това число, тъй като за разлика от предишните години, когато в планетариумите и обсерваториите у нас са провеждани редица инициативи по този повод, сега няма и едно събитие, посветено на космическите предизвикателства.

А все пак, поне преди време, страната ни минаваше за една от космическите сили на планетата и е жалко, че докато другите правят по „един голям скок за човечеството”, ние правим една голяма крачка назад!


В категории: Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки