В Северна Добруджа бе реставриран български войнишки паметник


В Северна Добруджа бе реставриран български войнишки паметник
04 Октомври 2016, Вторник




Автор: Десант

В румънското  село Аджигьол във вторник бе осветен възстановеният паметник на български войници, сражавали се по време на Първата световна война в Северна Добруджа. Той е единият от двата най-големи и най-добре запазени български мемориали в Северна Добруджа. Издигнат е  през 1918 г. в центъра на българско военно гробище  и представлява пресечена пирамида с кръст, извисяваща се на над 2 метра височина.

С времето чест от имената на загиналите наши войници, изписани върху паметните плочи, са заличени, а самият мемориал е занемарен. През 2014 г. наша делегация установява лошото му състояние, а от епископията на Тулча дават съгласие светинята да бъде реставрирана.

С даренията на българката Юлияна Гианти, която има погребан тук близък родственик, както и с помощта на други наши сънародници са поставени нови мраморни плочи, като по архивни документи са възстановени заличените имена на близо 40 български бойци.

По време на церемонията за освещаването му, бе отслужена от румънски свещеници заупокойна молитва. Почитта си към делото на героите отдадоха председателят на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов и депутатите от Патриотичния фронт Валентин Касабов и Християн Митев. Глава пред паметника сведоха и много българи, дошли тук специално за събитието.

Валери Симеонов бе категоричен, че подобни паметници трябва да бъдат  възстановявани, защото народ без памет няма бъдеще. Той сподели, че е разговарял с много хора от Аджигьол, които са признали, че са с български корени.

Делегацията на НФСБ посети и други интересни исторически места в региона, като близкия до селото манастир „Св. Архангел Михаил“. В свещената за нас местност Онгъл се намират и други знаци на българската памет. В село  Никулицел, наричано в миналото Николица и Манастир,  се извисява и друг български войнишки паметник. Наблизо е и обителта "Кокош", изградена през 1833 г. изцяло в български стил, което отново доказва, че преди век тези земи са били наши. 

Патриотите се поклониха и пред паметната плоча на Васил Левски в румънското село Еникьой, където Апостолът огласял някога с пеенето си тукашния храм „Св. Св. Кирил и Методий“.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки