„Те загинаха за Добруджа“ с премиера в Тутракан


„Те загинаха за Добруджа“ с премиера в Тутракан
Авторите Радослав Симеонов и Петър Бойчев, заедно с академик Георги Марков по време на първото представяне на книгата в Добрич
04 Октомври 2016, Вторник


За първи път книгата бе представена по време на честванията на 100 г. от Добричката епопея, когато официално бе открит и паметника на ген. Иван Колев

Автор: Светлана Николова

На 5 октомври от 19,00 часа в Обреден дом – Тутракан ще бъде представена книгата „Те загинаха за Добруджа“. Внушителното издание, съдържащо 882 страници, е дело на двама историци от музея в Добрич – Радослав Симеонов и Петър Бойчев.

За първи път книгата бе представена пред публика в Добрич, по време на честванията на 100-годишнината от драматичните събития, влезли в историята като Добричка епопея. На този ден тържествено в града бе открит паметник на бащата на българската конница ген. Иван Колев.

Половината от средствата за изграждането на мемориалния комплекс осигури лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той бе и един от първите, които получиха като дар фундаменталния труд на двамата музейни експерти – като спомен и заслужен комплимент за заслугите му, свързани с достойното почитане на великия пълководец, разгромил войските на Русия и Румъния в Добруджа през 1916 г.

Принос към подготвянето на „Те загинаха за Добруджа“ имат и музеите в Тутракан и Добрич – там, където се намират двете най-големи военни гробища на територията на страната от времето на Първата световна война.

Съвременната ни историография отдавна се нуждаеше от такова ценно издание, защото в него са поместени имената на всички български войници и офицери, загинали на Добруджанския и т. нар. Серетски фронт по време на Голямата война, архивни данни, карти, схеми, снимки, справочен апарат и др., казва за изданието академик Георги Марков. 

Огромен е броят на нашите сънародници, които търсят следите на своите дядовци и прадядовци и пазейки оскъдни документи или пожълтели от времето снимки, търсят във военните ни гробища свидетелства за техните предци.

Най-често те обикалят стотици километри и дори не знаят къде да търсят дирите на отдавна изминалите времена. Именно личните срещи с тези хора подтикват авторите да започнат издирване на имената на героите, дали живота си за България, като преценяват, че тази колосална работа би била най-подходящия израз на признателност към паметта им, споделят от своя страна подбудите да пристъпят към това близо 10-годишно проучване авторите.

В началото на зараждане на идеята – в далечната 2006 г., двамата все още не знаят, че ще се сблъскат с продължителна и отговорна задача, която ще обсеби ежедневието им години наред. В началото на изследването те проучват топонимията в Северна Добруджа, както и историята на отделните войскови части, воювали на Добруджанския фронт през периода 1916 – 1918 г. 

В хода на проучването възниква идеята да се осъществи научноизследователска експедиция по бойния път на Трета българска армия, като първата се провежда през 2007 г., а след това следват още четири – през 2008, 2010, 2013 и 2016 г. По време на тези експедиции те успяват да обходят между 150 и 200 обекта, където са били водени битки или места, за които имат данни за погребани български военни чинове.

В процеса на работа те установяват, че българските гробища на територията на Румъния са били най-брутално и целенасочено унищожавани от румънските власти още в първите две десетилетия след края на войната, за да се заличи споменът за освобождението на Добруджа по време на Първата световна война.

Авторите класифицират българските военни гробища в Румъния в четири основни групи. Първата и най-многобройна група са тези, възникнали на терена на самото полесражение или в непосредствена близост до позициите или полевите болници.

Втората група са войнишките паметници, издигани в дворовете на църквите и погребения, извършвани в манастирски комплекси.

Третата група войнишки паметници в Северна Добруджа са погребенията, извършвани на терените на селски и градски гробища, в училищни и частни дворове.

Четвъртата и най-интересна група са изградени и обособени като класически военни гробища, обикновено разположени на територията на граждански гробища. 

Публикуването на 15468 имена на загинали български войници и офицери в Първата световна война, дали живота си за Добруджа, ще позволи да се възстанови съдбата им и мястото на погребване, където потомците ще могат да поднесат цвете и да се преклонят в тяхна памет. 



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки