"Внимание - птици" - това ще предупреждава нов пътен знак


04 Октомври 2016, Вторник




Автор: Десант

Бургас ще е първият град в страната, в който ще бъде поставен нов тип пътен знак. Той ще предупреждава водачите, че е възможна поява на птици на пътното платно.

Знакът ще бъде монтиран в сряда – 5 октомври, на оживеното трасе Бургас – Созопол, в района на защитена местност „Пода“, над която минава прелетният път на мигриращите птици „Виа понтика“.

Мястото е известно с намиращия се там природозащитен център, изграден там заради изключителното многообразие от птици, които го обитават.

Там например съществува единствената по Черноморието ни  смесена колония на бяла лопатарка, блестящ ибис, малък корморан, нощна, червена, гривеста, малка бяла и сива чапла.

Защитената местност  е едно от малкото места в Европа, където на площ от 1 кв. км са установени цели 273 вида птици.

Затова и там често може да се видят лебеди и други водолюбиви защитени хвъркати да се „втурват“ да пресичат шосето, което ги излага на опасност да бъдат прегазени от движещите се с висока скорост автомобили.

Досега в Правилника за движение по пътищата съществуваше само един знак, свързан с представителите на фауната – този с номер А21, който предупреждаваше, че е възможна появата на домашни животни на пътя.


Знакът, предупреждаващ за животни на пътя

В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки